Verbouwen voor de toekomst

Verbouwingen zijn het populairst, 40% van de vijftigplussers die al stappen ondernamen, verbouwt de eigen woning. "We willen absoluut zelfstandig blijven wonen in onze vertrouwde omgeving." zegt een van de respondenten. Een eigen woning verbouwen waarbij alle principes van de toegankelijkheid zo strikt mogelijk zijn toegepast, biedt bovendien als bijkomend voordeel dat het een prima investering voor de toekomst is.

Samenwonen is de nieuwe trend

Opvallend is dat vijftigplussers steeds vaker groeps- en kangoeroewonen overweegt. Zelfs van de formule van een seniorendorp zijn ze niet afkerig. Vooral de combinatie van volledige privacy en wederzijdse hulp spreekt hen in deze drie formules aan. "We kunnen blijven wonen op onze vertrouwde plek en we respecteren elkaars privacy", zeggen Florent en Annie die hun woning lieten verbouwen tot een kangoeroewoning voor zichzelf en voor hun dochter en schoonzoon. "Wel delen we de wasmachine, de diepvriezer en de droogkast."

Niet oud

Volgens hoofdredactrice Anne Vanderdonckt van Plus Magazine willen 50-plussers vooral zelfstandig zijn. "Vijftigplussers zijn bezig met het aanpassen van hun woning aan hun levensfase. Ze voelen zich niet oud en willen dan ook zelfstandig blijven, maar dan wel in een woning die aangepast is aan hun toekomst."

Nog enkele belangrijke cijfers uit het onderzoek:

 • 58% van de 5348 ondervraagden is anders gaan wonen of overweegt het.
 • 34% heeft al iets ondernomen om later zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen.
 • 40% van diegenen die maatergelen namen, heeft de eigen woning verbouwd.
 • 29% is verhuisd naar een appartement of een kleinere woning.
 • 11% liet een aangepaste woning bouwen.
 • 24% overweegt om iets te ondernemen om later zo lang mogelijk te kunnen blijven wonen.
 • 33% denkt aan een verbouwing van het eigen huis.
 • 33% wil verhuizen naar een appartement of een kleinere woning.
 • 10% denkt aan investeren in een serviceflat.
 • 6,5% wil eventueel verhuizen naar een of andere vorm van seniorendorp.
 • 50% van degenen die niets hebben ondernomen of willen ondernemen, zegt dat hun woning voldoet.
 • 29% voelt zich nog te jong om hun woning aan te passen.

Aan de peiling van Plus Magazine namen 5348 vijftigplussers deel.

Verbouwingen zijn het populairst, 40% van de vijftigplussers die al stappen ondernamen, verbouwt de eigen woning. "We willen absoluut zelfstandig blijven wonen in onze vertrouwde omgeving." zegt een van de respondenten. Een eigen woning verbouwen waarbij alle principes van de toegankelijkheid zo strikt mogelijk zijn toegepast, biedt bovendien als bijkomend voordeel dat het een prima investering voor de toekomst is. Opvallend is dat vijftigplussers steeds vaker groeps- en kangoeroewonen overweegt. Zelfs van de formule van een seniorendorp zijn ze niet afkerig. Vooral de combinatie van volledige privacy en wederzijdse hulp spreekt hen in deze drie formules aan. "We kunnen blijven wonen op onze vertrouwde plek en we respecteren elkaars privacy", zeggen Florent en Annie die hun woning lieten verbouwen tot een kangoeroewoning voor zichzelf en voor hun dochter en schoonzoon. "Wel delen we de wasmachine, de diepvriezer en de droogkast." Volgens hoofdredactrice Anne Vanderdonckt van Plus Magazine willen 50-plussers vooral zelfstandig zijn. "Vijftigplussers zijn bezig met het aanpassen van hun woning aan hun levensfase. Ze voelen zich niet oud en willen dan ook zelfstandig blijven, maar dan wel in een woning die aangepast is aan hun toekomst."Aan de peiling van Plus Magazine namen 5348 vijftigplussers deel.