Sinds 2014 is het chippen van elke kitten of kat verplicht. Maar omdat er niet meteen een overheidsdatabank kwam, hebben vele kattenbaasjes en dierenartsen hun katten laten chippen en laten registreren in verschillende private databanken... of helemaal niet. Minister Weyts is bij zijn aantreden met het Brussels en Waals gewest gaan samenzitten om één centrale databank op te richten. Dat proces is afgerond, na een openbare aanbesteding werd een bedrijf aangeduid voor het beheer ervan en de Privacy-commissie gaf finaal haar akkoord.

'Deze databank koppelt het rijksregisternummer van de eigenaar aan het chipnummer van de kat. De bestaande gegevens zullen maximaal gebruikt worden. Zo zullen de gegevens uit private databanken raadpleegbaar blijven', aldus Weyts.

Zo ontstaat er voor het eerst één online gecentraliseerde kattendatabank, waar iedereen op zoek kan gaan naar zijn verdwaalde dier. Het wordt zo veel makkelijker om een dier terug te vinden.

Op 1 november 2017 gaat de kattendatabank van start en is de registratie in de databank verplicht voor nieuwe katten. Voor bestaande katten geldt enkel de verplichte registratie wanneer mensen hun kat verhandelen, weggeven of verhuizen. De prijs voor de chip en de registratie in de databank bedraagt slechts drie euro.

Sinds 2014 is het chippen van elke kitten of kat verplicht. Maar omdat er niet meteen een overheidsdatabank kwam, hebben vele kattenbaasjes en dierenartsen hun katten laten chippen en laten registreren in verschillende private databanken... of helemaal niet. Minister Weyts is bij zijn aantreden met het Brussels en Waals gewest gaan samenzitten om één centrale databank op te richten. Dat proces is afgerond, na een openbare aanbesteding werd een bedrijf aangeduid voor het beheer ervan en de Privacy-commissie gaf finaal haar akkoord.'Deze databank koppelt het rijksregisternummer van de eigenaar aan het chipnummer van de kat. De bestaande gegevens zullen maximaal gebruikt worden. Zo zullen de gegevens uit private databanken raadpleegbaar blijven', aldus Weyts.Zo ontstaat er voor het eerst één online gecentraliseerde kattendatabank, waar iedereen op zoek kan gaan naar zijn verdwaalde dier. Het wordt zo veel makkelijker om een dier terug te vinden. Op 1 november 2017 gaat de kattendatabank van start en is de registratie in de databank verplicht voor nieuwe katten. Voor bestaande katten geldt enkel de verplichte registratie wanneer mensen hun kat verhandelen, weggeven of verhuizen. De prijs voor de chip en de registratie in de databank bedraagt slechts drie euro.