Sinds 1998 moeten honden in ons land verplicht geregistreerd zijn en over een paspoort beschikken. Die registratie kan gebeuren door de dierenarts of via de BVIRH , de Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden. Deze organisatie heeft zopas de top negen van de meest gebruikte hondennamen in België in 2012 bekend gemaakt.

De meest gebruikte namen voor reuen

1. Max

2. Kenzo

3. Jack

4. Lucky

5. Rocky

6. Paco

7. Rex

8. Snoopy

9. Sam

De meest gebruikte namen voor teven

1. Luna

2. Lola

3. Laïka

4. Lady

5. Lilou

6. Chanel

7. Louna

8. Chipie

9. Maya

Wifi, Bart en Elio

In deze hitparades zien we dat klassiekers als Max, Rex, Laïka en Lady blijven scoren. Namen als Rambo, Bobbie en Mirza - vroeger erg populair - zijn daarentegen sterk gedaald in onze voorkeur. Omgekeerd registreerde de BVIRH dan weer hondennamen die duidelijk geïnspireerd werden door de politieke actualiteit of door de nieuwe vormen van communicatie.

In Vlaanderen dragen 523 honden nu de naam Bart, in Franstalig België worden 54 honden aangesproken met Elio. Andere viervoeters laten zich aanspreken met namen als TomTom, Google, Wifi, Yahoo en Twitter.

Mijn liefste Tijger

Voor katten is geen wettelijke registratie verplicht en dus bestaat er geen officiële bron van populaire kattennamen. Maar via Google en websites van kattenliefhebbers krijgen we daar toch een idee van.

Populair zijn onder meer Tijger of Tijgertje, Amira, Pimmeke en Shieba, maar ook klassiekers als Filou, Minou, Minoes en Sloeberke blijven goed scoren. Ook de namen Max en Luna komen geregeld voor in de lijstjes op internet. Blijkbaar zijn dat passepartoutnamen die we zowel voor een hond als een kat kunnen gebruiken.

Films en televisieseries leveren eveneens inspiratie op. Nogal wat katten worden aangesproken met namen als Frodo (uit "The Lord of the Rings"), Musti (naar de gelijknamige tv-serie voor peuters) en Joey (uit "Friends"). Via de modewereld lopen er Chippies en Chanels rond. Mensen met een boon voor wetenschap of informatica roepen hun kat aan met Nano of Pixel. Of die kat ook zal luisteren, is een ander verhaal.

Sinds 1998 moeten honden in ons land verplicht geregistreerd zijn en over een paspoort beschikken. Die registratie kan gebeuren door de dierenarts of via de BVIRH , de Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden. Deze organisatie heeft zopas de top negen van de meest gebruikte hondennamen in België in 2012 bekend gemaakt.1. Max2. Kenzo3. Jack4. Lucky5. Rocky6. Paco7. Rex8. Snoopy9. Sam1. Luna2. Lola3. Laïka4. Lady5. Lilou6. Chanel7. Louna8. Chipie9. MayaIn deze hitparades zien we dat klassiekers als Max, Rex, Laïka en Lady blijven scoren. Namen als Rambo, Bobbie en Mirza - vroeger erg populair - zijn daarentegen sterk gedaald in onze voorkeur. Omgekeerd registreerde de BVIRH dan weer hondennamen die duidelijk geïnspireerd werden door de politieke actualiteit of door de nieuwe vormen van communicatie.In Vlaanderen dragen 523 honden nu de naam Bart, in Franstalig België worden 54 honden aangesproken met Elio. Andere viervoeters laten zich aanspreken met namen als TomTom, Google, Wifi, Yahoo en Twitter.Voor katten is geen wettelijke registratie verplicht en dus bestaat er geen officiële bron van populaire kattennamen. Maar via Google en websites van kattenliefhebbers krijgen we daar toch een idee van.Populair zijn onder meer Tijger of Tijgertje, Amira, Pimmeke en Shieba, maar ook klassiekers als Filou, Minou, Minoes en Sloeberke blijven goed scoren. Ook de namen Max en Luna komen geregeld voor in de lijstjes op internet. Blijkbaar zijn dat passepartoutnamen die we zowel voor een hond als een kat kunnen gebruiken.Films en televisieseries leveren eveneens inspiratie op. Nogal wat katten worden aangesproken met namen als Frodo (uit "The Lord of the Rings"), Musti (naar de gelijknamige tv-serie voor peuters) en Joey (uit "Friends"). Via de modewereld lopen er Chippies en Chanels rond. Mensen met een boon voor wetenschap of informatica roepen hun kat aan met Nano of Pixel. Of die kat ook zal luisteren, is een ander verhaal.