De raad van bestuur van de vervoersmaatschappij hakte woensdagochtend de knoop door over de tarieven. "Besparen is nooit aangenaam", zegt directeur-generaal Roger Kesteloot in een persbericht. "Een groot deel van de besparingen willen we realiseren via een tariefaanpassing met oog voor de sociaal zwakkeren." Kesteloot vindt de besparingen geen afbouw. "We blijven investeren in moderne voertuigen en nieuwe tramlijnen in elke provincie. Daarnaast voorziet de Vlaamse regering 17 miljoen om de doorstroming te verbeteren en te zorgen voor stiptere bussen en trams."

Tot nu toe kon een aantal mensen gratis rijden met de bussen en trams van De Lijn. Dat zal uiteindelijk enkel nog voor oudstrijders en personen met een handicap en hun begeleider mogelijk zijn.

Wie zijn nummerplaat inlevert, kan voortaan een jaar aan halve prijs reizen in plaats van gratis. En ook de gratis Buzzy Pazz via de verminderingskaart "Grote gezinnen" voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar, vervalt. Alle kinderen in die leeftijdsgroep reizen kunnen voortaan wel voor 50 euro per jaar reizen. Kinderen tot en met 5 jaar reizen wel nog gratis.

Ook 65-plussers zullen niet meer gratis kunnen reizen, maar voor hen gaan de veranderingen pas in op 1 september 2015 in plaats van 1 februari 2015. Ze kunnen een jaarabonnement van 50 euro nemen, of een Lijnkaart, sms-ticket of biljet gebruiken. Voor senioren die op een jaar tijd 17 keer heen en terug reizen met de bus of de tram, is een jaarabonnement het voordeligst.

De raad van bestuur van de vervoersmaatschappij hakte woensdagochtend de knoop door over de tarieven. "Besparen is nooit aangenaam", zegt directeur-generaal Roger Kesteloot in een persbericht. "Een groot deel van de besparingen willen we realiseren via een tariefaanpassing met oog voor de sociaal zwakkeren." Kesteloot vindt de besparingen geen afbouw. "We blijven investeren in moderne voertuigen en nieuwe tramlijnen in elke provincie. Daarnaast voorziet de Vlaamse regering 17 miljoen om de doorstroming te verbeteren en te zorgen voor stiptere bussen en trams."Tot nu toe kon een aantal mensen gratis rijden met de bussen en trams van De Lijn. Dat zal uiteindelijk enkel nog voor oudstrijders en personen met een handicap en hun begeleider mogelijk zijn.Wie zijn nummerplaat inlevert, kan voortaan een jaar aan halve prijs reizen in plaats van gratis. En ook de gratis Buzzy Pazz via de verminderingskaart "Grote gezinnen" voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar, vervalt. Alle kinderen in die leeftijdsgroep reizen kunnen voortaan wel voor 50 euro per jaar reizen. Kinderen tot en met 5 jaar reizen wel nog gratis. Ook 65-plussers zullen niet meer gratis kunnen reizen, maar voor hen gaan de veranderingen pas in op 1 september 2015 in plaats van 1 februari 2015. Ze kunnen een jaarabonnement van 50 euro nemen, of een Lijnkaart, sms-ticket of biljet gebruiken. Voor senioren die op een jaar tijd 17 keer heen en terug reizen met de bus of de tram, is een jaarabonnement het voordeligst.