Nadat de uitvaartsector de voorbije twee jaar met coronabeperkingen werd geconfronteerd, staat hij nu voor een nieuwe uitdaging. De energiekosten zijn voor veel bedrijven verviervoudigd en daarbovenop komen nog stijgende loonkosten en een tekort aan grondstoffen. "Iedereen wordt met prijsstijgingen rond de oren geslagen, wij dus ook. Alles in het leven wordt duurder voor iedereen", vertelt Thomas Heiremans van Uitvaartunie.

Funebra-voorzitter Johan Dexters verwacht dan ook dat ondernemers de prijsstijgingen zullen doorrekenen aan de klanten, waardoor vooral crematies fors duurder zullen worden. "In Wallonië zien we de prijsstijging al goed, in Vlaanderen is ze nog niet zo uitgesproken. Maar ik verwacht wel dat die er zal komen de volgende maanden. Als we kijken naar indexatie en loonsverhoging zouden we op een stijging van 8 procent uitkomen, dat zou een immense impact betekenen. Maar het is nog koffiedik kijken waar we effectief gaan uitkomen", klinkt het.

Volgens Heiremans hebben heel wat Vlaamse crematoria hun prijzen intussen wel al verhoogd. "We zien dat er centra zijn die tussen de 8 en de 10 procent duurder geworden zijn. We hopen dat de regering stappen zet om de economie in dit land draaiende te houden en zuurstof te bieden aan ondernemingen, want de prijsstijgingen hebben een grote impact, voor iedereen."

Zonder toeters en bellen

Vorig jaar werd er in België bij drie op de vier overlijdens gekozen voor crematie. Maar volgens Bram Coussement van Sereni, een groepering van uitvaartondernemers, zullen mensen mogelijk opnieuw naar een traditionele begraving teruggrijpen. "Mensen hebben vaak het irrationele gevoel dat een crematie goedkoper is dan een begraving, maar gezien de huidige situatie is dat niet altijd het geval", klinkt het.

Funebra verwacht dan weer een kentering in de manieren waarop een uitvaart wordt geregeld. "Tijdens de covid-crisis hebben mensen ontdekt dat al die toeters en bellen niet nodig zijn en dat een afscheid in intieme kring ook heel mooi is. Het uitgavenpatroon is veranderd en daar komt nu nog eens de inflatie bij", aldus Dexters.

Nadat de uitvaartsector de voorbije twee jaar met coronabeperkingen werd geconfronteerd, staat hij nu voor een nieuwe uitdaging. De energiekosten zijn voor veel bedrijven verviervoudigd en daarbovenop komen nog stijgende loonkosten en een tekort aan grondstoffen. "Iedereen wordt met prijsstijgingen rond de oren geslagen, wij dus ook. Alles in het leven wordt duurder voor iedereen", vertelt Thomas Heiremans van Uitvaartunie.Funebra-voorzitter Johan Dexters verwacht dan ook dat ondernemers de prijsstijgingen zullen doorrekenen aan de klanten, waardoor vooral crematies fors duurder zullen worden. "In Wallonië zien we de prijsstijging al goed, in Vlaanderen is ze nog niet zo uitgesproken. Maar ik verwacht wel dat die er zal komen de volgende maanden. Als we kijken naar indexatie en loonsverhoging zouden we op een stijging van 8 procent uitkomen, dat zou een immense impact betekenen. Maar het is nog koffiedik kijken waar we effectief gaan uitkomen", klinkt het.Volgens Heiremans hebben heel wat Vlaamse crematoria hun prijzen intussen wel al verhoogd. "We zien dat er centra zijn die tussen de 8 en de 10 procent duurder geworden zijn. We hopen dat de regering stappen zet om de economie in dit land draaiende te houden en zuurstof te bieden aan ondernemingen, want de prijsstijgingen hebben een grote impact, voor iedereen."Vorig jaar werd er in België bij drie op de vier overlijdens gekozen voor crematie. Maar volgens Bram Coussement van Sereni, een groepering van uitvaartondernemers, zullen mensen mogelijk opnieuw naar een traditionele begraving teruggrijpen. "Mensen hebben vaak het irrationele gevoel dat een crematie goedkoper is dan een begraving, maar gezien de huidige situatie is dat niet altijd het geval", klinkt het.Funebra verwacht dan weer een kentering in de manieren waarop een uitvaart wordt geregeld. "Tijdens de covid-crisis hebben mensen ontdekt dat al die toeters en bellen niet nodig zijn en dat een afscheid in intieme kring ook heel mooi is. Het uitgavenpatroon is veranderd en daar komt nu nog eens de inflatie bij", aldus Dexters.