In de jongste nieuwsbrief van de Antwerpse gemeente Wuustwezel, roept het lokale brandweerkorps haar inwoners op om huisnummers duidelijk zichtbaar op te hangen.

"We merken dat steeds meer mensen geen huisnummer ophangen of enkel een sticker", zegt commandant Erik Janssen. "De postbode weet het nummer meestal wel, maar wij moeten dat al rijdend op de openbare weg zien, wat zeker in het donker niet eenvoudig is."

Volgens de korpschef gaan daardoor kostbare minuten verloren, iets waarin BrandweerVereniging Vlaanderen het Wuustwezelse korp bijtreedt. "Bij grote incidenten zie je de interventielocatie vaak al van ver, maar bijvoorbeeld bij een schouwbrand of wanneer iemand van de trap viel, is dat niet het geval. Soms is snelheid van cruciaal belang", zegt voorzitter Donald Withouck, die ook bij hem in Roeselare en bij andere korpsen over het probleem hoort.

Vaak beschikken brandweerkorpsen wel over straatfiches waarop oriëntatiepunten met huisnummers staan, maar dat volstaat volgens Withouck niet altijd.

In de nieuwsbrief herinnert de gemeente Wuustwezel aan bestaande federale en Vlaamse regelgeving en voorziet ze enkele richtlijnen, zoals het herhalen van het huisnummer op de brievenbus als dat moeilijk leesbaar is vanop straat.

In de jongste nieuwsbrief van de Antwerpse gemeente Wuustwezel, roept het lokale brandweerkorps haar inwoners op om huisnummers duidelijk zichtbaar op te hangen. "We merken dat steeds meer mensen geen huisnummer ophangen of enkel een sticker", zegt commandant Erik Janssen. "De postbode weet het nummer meestal wel, maar wij moeten dat al rijdend op de openbare weg zien, wat zeker in het donker niet eenvoudig is." Volgens de korpschef gaan daardoor kostbare minuten verloren, iets waarin BrandweerVereniging Vlaanderen het Wuustwezelse korp bijtreedt. "Bij grote incidenten zie je de interventielocatie vaak al van ver, maar bijvoorbeeld bij een schouwbrand of wanneer iemand van de trap viel, is dat niet het geval. Soms is snelheid van cruciaal belang", zegt voorzitter Donald Withouck, die ook bij hem in Roeselare en bij andere korpsen over het probleem hoort. Vaak beschikken brandweerkorpsen wel over straatfiches waarop oriëntatiepunten met huisnummers staan, maar dat volstaat volgens Withouck niet altijd. In de nieuwsbrief herinnert de gemeente Wuustwezel aan bestaande federale en Vlaamse regelgeving en voorziet ze enkele richtlijnen, zoals het herhalen van het huisnummer op de brievenbus als dat moeilijk leesbaar is vanop straat.