"Er ligt al een plan op tafel om meer efficiënte controles uit te voeren naar niet-verzekerde voertuigen", aldus Wathelet. "Zo zal de politie aan de hand van de nummerplaten in een databank kunnen opzoeken of wagens al dan niet verzekerd zijn." Het plan ligt op tafel en zal begin 2013 in voege treden. "Het plan is geen gevolg van de enquête, maar het is wel interessant om te weten dat de Belgen dezelfde prioriteiten stellen als de overheid."

De staatssecretaris benadrukte ook dat de weggebruikers zelf mede verantwoordelijk zijn voor hun veiligheid. "We hebben in België elf miljoen verkeersdeskundigen, die blijkbaar geen moeite hebben om de schuld bij de anderen te leggen." Uit de enquête blijkt namelijk dat gemotoriseerde en niet-gemotoriseerde weggebruikers het risicogedrag van de andere groep gevaarlijker vinden.

"De enquête van het BIVV is een handig hulpmiddel om de komende jaren prioriteiten te stellen in verband met het verkeer", benadrukt de staatssecretaris nog. Tegen 2020 wil de overheid het aantal verkeersdoden met de helft verminderen.

"Er ligt al een plan op tafel om meer efficiënte controles uit te voeren naar niet-verzekerde voertuigen", aldus Wathelet. "Zo zal de politie aan de hand van de nummerplaten in een databank kunnen opzoeken of wagens al dan niet verzekerd zijn." Het plan ligt op tafel en zal begin 2013 in voege treden. "Het plan is geen gevolg van de enquête, maar het is wel interessant om te weten dat de Belgen dezelfde prioriteiten stellen als de overheid." De staatssecretaris benadrukte ook dat de weggebruikers zelf mede verantwoordelijk zijn voor hun veiligheid. "We hebben in België elf miljoen verkeersdeskundigen, die blijkbaar geen moeite hebben om de schuld bij de anderen te leggen." Uit de enquête blijkt namelijk dat gemotoriseerde en niet-gemotoriseerde weggebruikers het risicogedrag van de andere groep gevaarlijker vinden. "De enquête van het BIVV is een handig hulpmiddel om de komende jaren prioriteiten te stellen in verband met het verkeer", benadrukt de staatssecretaris nog. Tegen 2020 wil de overheid het aantal verkeersdoden met de helft verminderen.