© Getty Images/iStockphoto

Belgen voelen zich minder goed in hun vel dan voor de crisis

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De Belgen gaan tegenwoordig wat minder tevreden door het leven dan voor de crisis. Dat besluit de Oeso in een nieuw rapport.

In zoverre tevredenheid te meten valt, viel het subjectieve welbehagen in ons land met vier procent terug. In crisislanden als Griekenland (-20%), Italië (-12%) en Spanje (-10%) was de achteruitgang veel sterker.

Met het nieuwe rapport wil de Oeso verder kijken dan inkomen en rijkdom alleen om ons welzijn te meten. Naast de klassieke indicatoren focust de denktank ook op zaken als gezondheid, woonomstandigheden, gezondheid, tijd voor familie en vrienden of ons eigen gevoel van veiligheid.

Volgens de Oeso voelen de Belgen zich gemiddeld wat minder goed dan voor de crisis. Bovendien zien we ook de toekomst minder rooskleurig tegemoet. De crisis – en dan vooral de bijbehorende stijging in de werkloosheid – heeft daar veel mee te maken, aldus de denktank.

Algemeen zit ons land wat betreft welbehagen in de middenmoot. Het veiligheidsgevoel is relatief laag, net als de mate waarin we betrokken worden in de politieke besluitvorming. Op vlak van woonomstandigheden en onderwijs zit België dan weer bij de top. Al moet op vlak van onderwijs wel het grote verschil worden opgemerkt tussen de hogere en lagere sociale klassen.

Tot slot merkt de Oeso op dat de crisis mensen in sommige landen vaker doet terugvallen op familie of vrienden. In België zegt ruim negentig procent in nood te kunnen terugvallen op een sociaal netwerk, of iets meer dan het Oeso-gemiddelde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content