Een eigen wagen wordt alsmaar duurder. Verzekeringen, onderhoud, belastingen, ... Als je weet dat een particuliere wagen gemiddeld slechts 5% van de tijd gebruikt wordt en dat de minimale maandelijkse kost 350 euro bedraagt, dan gooien we jaarlijks meer dan 4 000 euro zomaar weg!

CarAmigo biedt een origineel antwoord op deze vaststelling: je auto delen, of 'aan autodelen doen', wanneer je hem niet gebruikt.

Autodelen

Autodelen is op zich niet nieuw. Er bestaan meerdere bedrijven die wagens ter beschikking stellen, die elke bestuurder tegen betaling voor een beperkte periode kan gebruiken. Zo hoef je geen eigen wagen aan te schaffen en betaal je de kosten die verbonden zijn aan een wagen alleen maar voor de periode waarin je hem nodig hebt.

CarAMigo heeft het principe van autodelen nu mogelijk gemaakt voor particulieren, mensen die hun wagen, die een groot deel van de tijd ongebruikt in de garage staat, tegen betaling willen laten gebruiken door andere bestuurders. Zo verdient de eigenaar van een auto een deel van de kosten terug. Een bestuurder zonder wagen, die er een nodig heeft, kan er een uitkiezen waar en wanneer hij maar wil.

Carsharing is geen ridesharing

Autodelen (dus carsharing) mag je ook niet verwarren met ridesharing-diensten, zoals Djump en Uber, waarbij
je één rit tegen betaling deelt met iemand. Het verschil zit hem onder andere in het feit dat de eigenaar bij ridesharing zijn voertuig rendabeler maakt door de rit te delen met anderen maar wel zelf de chauffeur blijft, terwijl de eigenaar bij autodelen onder particulieren zijn wagen door anderen laat gebruiken wanneer hij hem zelf niet nodig heeft en die anderen daar dan voor laat betalen.

Verzekering en pechverhelping

Elk voertuig van CarAmigo is gedekt door een omniumverzekering, BA en rechtsbijstand. De verzekering georganiseerd door CarAmigo neemt het over van de eigenaar van het voertuig voor de duur van het autodelen, zonder invloed op de bonusgraad van de eigenaar.

Alle wagens kunnen, tijdens hun gebruik in het CarAmigosysteem, ook rekenen op een 24/24u-pechverhelpingsdienst, in samenwerking met Touring, in België en Luxemburg (standaard) of zelfs in heel Europa (optie).

In de praktijk

Jan is eigenaar van een voertuig. Els bezit er geen.

  • Jan schrijft zijn wagen gratis in op het autodeelplatform voor particulieren CarAmigo.
  • Els heeft een wagen nodig ergens in België en voor enkele dagen.
  • Ook zij schrijft zich in op www.caramigo.be en zoekt een wagen op maat van haar noden (de auto van Jan!). Ze stuurt een reservatieaanvraag naar Jan, die deze (al dan niet) aanvaardt.
  • Els en Jan ontmoeten elkaar op de betreffende dag voor het overhandigen van de sleutels en een laatste controle (toestand van de wagen, boordpapieren, identificatiedocumenten, ... )
  • En ze zijn vertrokken! Vanaf die dag dekken de omniumverzekering en de 24u/24 wegbijstand de wagen van Jan die Els heeft geleend, voor de hele autodeelperiode.

Voorwaarden voor de gebruikers

Bestuurders die een wagen willen gebruiken via het autodeelplatform CarAmigo moeten aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Minstens 3 jaar over een rijbewijs type B beschikken
  • Een kredietkaart op naam van de persoon die de wagen boekt of inschrijft hebben
  • De auto enkel gebruiken voor persoonlijke doeleinden (en dus niet beroepsmatig)
  • Binnen de volgende landen blijven: België en aangrenzende landen (het Verenigd Koninkrijk behoort hier niet toe)
Een eigen wagen wordt alsmaar duurder. Verzekeringen, onderhoud, belastingen, ... Als je weet dat een particuliere wagen gemiddeld slechts 5% van de tijd gebruikt wordt en dat de minimale maandelijkse kost 350 euro bedraagt, dan gooien we jaarlijks meer dan 4 000 euro zomaar weg!CarAmigo biedt een origineel antwoord op deze vaststelling: je auto delen, of 'aan autodelen doen', wanneer je hem niet gebruikt.Autodelen is op zich niet nieuw. Er bestaan meerdere bedrijven die wagens ter beschikking stellen, die elke bestuurder tegen betaling voor een beperkte periode kan gebruiken. Zo hoef je geen eigen wagen aan te schaffen en betaal je de kosten die verbonden zijn aan een wagen alleen maar voor de periode waarin je hem nodig hebt.CarAMigo heeft het principe van autodelen nu mogelijk gemaakt voor particulieren, mensen die hun wagen, die een groot deel van de tijd ongebruikt in de garage staat, tegen betaling willen laten gebruiken door andere bestuurders. Zo verdient de eigenaar van een auto een deel van de kosten terug. Een bestuurder zonder wagen, die er een nodig heeft, kan er een uitkiezen waar en wanneer hij maar wil.Autodelen (dus carsharing) mag je ook niet verwarren met ridesharing-diensten, zoals Djump en Uber, waarbijje één rit tegen betaling deelt met iemand. Het verschil zit hem onder andere in het feit dat de eigenaar bij ridesharing zijn voertuig rendabeler maakt door de rit te delen met anderen maar wel zelf de chauffeur blijft, terwijl de eigenaar bij autodelen onder particulieren zijn wagen door anderen laat gebruiken wanneer hij hem zelf niet nodig heeft en die anderen daar dan voor laat betalen.Elk voertuig van CarAmigo is gedekt door een omniumverzekering, BA en rechtsbijstand. De verzekering georganiseerd door CarAmigo neemt het over van de eigenaar van het voertuig voor de duur van het autodelen, zonder invloed op de bonusgraad van de eigenaar.Alle wagens kunnen, tijdens hun gebruik in het CarAmigosysteem, ook rekenen op een 24/24u-pechverhelpingsdienst, in samenwerking met Touring, in België en Luxemburg (standaard) of zelfs in heel Europa (optie).Jan is eigenaar van een voertuig. Els bezit er geen.Bestuurders die een wagen willen gebruiken via het autodeelplatform CarAmigo moeten aan een aantal voorwaarden voldoen.