In de "Better Life Index" worden 36 landen (de 34 Oeso-landen plus Brazilië en Rusland) beoordeeld op elf criteria: huisvesting, inkomen, werk, sociale banden, opleiding, milieu, bestuur, gezondheid, algemene tevredenheid, veiligheid en evenwicht tussen werk en privéleven.

Wie de index online raadpleegt (www.oecdbetterlifeindex.org), kan een eigen ranglijst samenstellen door elk van die elf parameters een apart gewicht te geven. Maar wanneer alle criteria hetzelfde belang krijgen toegekend, prijkt Australië bovenaan de ranglijst, als gelukkigste Oeso-land. Daarna volgen Zweden, Canada, Noorwegen en Zwitserland. Mexico en Turkije zijn de hekkensluiters.

België belandt met een zestiende plaats ongeveer halverwege de ranglijst. In vergelijking met de andere Oeso-lidstaten scoort ons land goed op het vlak van inkomen (4de plaats), evenwicht tussen werk en privéleven (4de) en huisvesting (6de). Maar als er gekeken wordt naar milieu (25de) en veiligheid (30ste) doet België het al heel wat minder goed. In de overige categorieën eindigt ons land telkens ergens tussen de vijftiende en achttiende plaats.

In de "Better Life Index" worden 36 landen (de 34 Oeso-landen plus Brazilië en Rusland) beoordeeld op elf criteria: huisvesting, inkomen, werk, sociale banden, opleiding, milieu, bestuur, gezondheid, algemene tevredenheid, veiligheid en evenwicht tussen werk en privéleven. Wie de index online raadpleegt (www.oecdbetterlifeindex.org), kan een eigen ranglijst samenstellen door elk van die elf parameters een apart gewicht te geven. Maar wanneer alle criteria hetzelfde belang krijgen toegekend, prijkt Australië bovenaan de ranglijst, als gelukkigste Oeso-land. Daarna volgen Zweden, Canada, Noorwegen en Zwitserland. Mexico en Turkije zijn de hekkensluiters. België belandt met een zestiende plaats ongeveer halverwege de ranglijst. In vergelijking met de andere Oeso-lidstaten scoort ons land goed op het vlak van inkomen (4de plaats), evenwicht tussen werk en privéleven (4de) en huisvesting (6de). Maar als er gekeken wordt naar milieu (25de) en veiligheid (30ste) doet België het al heel wat minder goed. In de overige categorieën eindigt ons land telkens ergens tussen de vijftiende en achttiende plaats.