Angst dat onze dierbaren iets overkomt, treft ruim zes op tien van de ondervraagden. De angst dat onze kinderen het minder goed gaan hebben (37,9 pct) en de angst dat we iets niet gaan aankunnen (36,2 pct) vervolledigen de top drie van grootste angsten.

Ook de economische crisis heeft sporen nagelaten. Zo vreest ongeveer 19 procent van de ondervraagden dat onze westerse economie op instorten staat en is één op tien Vlamingen bang zijn of haar werk te verliezen.

Het onderzoek toont ook aan dat ongeveer één op zes Vlamingen zichzelf vrij tot heel angstig vindt. Slechts één op vijf zegt "helemaal niet" angstig te zijn. Zeven op de tien Vlamingen heeft fysieke angstsymptomen zoals slapeloosheid, gespannen zijn en een versnelde hartslag.

"Bij maar liefst 22 pct van de ondervraagden belemmert een of andere angst hen in het dagelijkse leven om bepaalde zaken te ondernemen. Nochtans valt daar in veel gevallen vrij eenvoudig iets aan te doen", zegt Marjolein Cuvelier van çava. Men kan erover praten met vrienden of familie, of psychologische hulp zoeken. Maar dat is iets dat vrouwen veel makkelijker doen dan mannen.

De rondvraag werd online uitgevoerd.

Angst dat onze dierbaren iets overkomt, treft ruim zes op tien van de ondervraagden. De angst dat onze kinderen het minder goed gaan hebben (37,9 pct) en de angst dat we iets niet gaan aankunnen (36,2 pct) vervolledigen de top drie van grootste angsten. Ook de economische crisis heeft sporen nagelaten. Zo vreest ongeveer 19 procent van de ondervraagden dat onze westerse economie op instorten staat en is één op tien Vlamingen bang zijn of haar werk te verliezen. Het onderzoek toont ook aan dat ongeveer één op zes Vlamingen zichzelf vrij tot heel angstig vindt. Slechts één op vijf zegt "helemaal niet" angstig te zijn. Zeven op de tien Vlamingen heeft fysieke angstsymptomen zoals slapeloosheid, gespannen zijn en een versnelde hartslag. "Bij maar liefst 22 pct van de ondervraagden belemmert een of andere angst hen in het dagelijkse leven om bepaalde zaken te ondernemen. Nochtans valt daar in veel gevallen vrij eenvoudig iets aan te doen", zegt Marjolein Cuvelier van çava. Men kan erover praten met vrienden of familie, of psychologische hulp zoeken. Maar dat is iets dat vrouwen veel makkelijker doen dan mannen. De rondvraag werd online uitgevoerd.