De minister wijst erop dat er zich steeds vaker "situaties van droogte" voordoen in verschillende Vlaamse natuur- en bosgebieden, en deze kunnen "zeer snel een acuut risico op brandgevaar met zich meebrengen". Om elk bijkomend risico op brand, door roken of vuur te stoken, te vermijden, werd al een tijdelijk verbod ingesteld op vuur maken en roken in de bossen en een aantal natuurgebieden. Dat verbod geldt zodra het risico op natuurbranden de kleurcode geel, oranje of rood krijgt.

Het verbod dat vanaf maandag ingaat, is echter algemener. In natuurgebieden die vallen onder een natuurbeheerplan, in bossen en in natuurreservaten zal voortaan het hele jaar door zo'n algemeen rook- en vuurverbod gelden. Doordat het verbod het hele jaar geldt, wordt de handhaving ook eenvoudiger, zegt Demir.

Het permanent verbod houdt rekening met het gebruik van de afgebakende plaatsen en bivakzones voor kamp- en kookvuren, wat mogelijk blijft als de risicocodes het toelaten.

De minister wijst erop dat er zich steeds vaker "situaties van droogte" voordoen in verschillende Vlaamse natuur- en bosgebieden, en deze kunnen "zeer snel een acuut risico op brandgevaar met zich meebrengen". Om elk bijkomend risico op brand, door roken of vuur te stoken, te vermijden, werd al een tijdelijk verbod ingesteld op vuur maken en roken in de bossen en een aantal natuurgebieden. Dat verbod geldt zodra het risico op natuurbranden de kleurcode geel, oranje of rood krijgt.Het verbod dat vanaf maandag ingaat, is echter algemener. In natuurgebieden die vallen onder een natuurbeheerplan, in bossen en in natuurreservaten zal voortaan het hele jaar door zo'n algemeen rook- en vuurverbod gelden. Doordat het verbod het hele jaar geldt, wordt de handhaving ook eenvoudiger, zegt Demir.Het permanent verbod houdt rekening met het gebruik van de afgebakende plaatsen en bivakzones voor kamp- en kookvuren, wat mogelijk blijft als de risicocodes het toelaten.