Samen met de start van het nieuwe schooljaar, zijn de meeste Belgen weer aan het werk na een welverdiende vakantie. Ruim een kwart van de werknemers ziet dat vakantiegevoel echter al na enkele dagen verdwijnen en kampt met vakantieblues (28%). Niet verwonderlijk, bijna de helft van de managers treft immers geen maatregelen om werk tijdens afwezigheid van hun medewerkers op te vangen én vakantie is niet voor iedereen een rustperiode.

Uit het magazine
Anne Vanderdonckt

Anne Vanderdonckt observeert de maatschappij, haar evoluties, haar vooruitgang, haar inconsistenties. Ze deelt met u haar twijfels, haar vragen, haar enthousiasme. En als ze ergens de draak mee steekt, dan is het met zichzelf.

Uit het magazine

Rijbereik, laadtijd, angst voor pech, exorbitante aankoopprijs enz. Wie voor een elektrische auto kiest, krijgt er meteen een fikse dosis mentale stress bij. Al kunnen nieuwe technologieën daar snel verandering in brengen.

Al een vijfde van de Belgische werkgevers biedt fietsleasing aan. Dat blijkt uit een bevraging van Securex. Nog eens een kwart wil dat in de toekomst ook gaan doen. Een goede manier om meer mensen op een stalen ros te krijgen, op een fiscaal vriendelijke manier. "Maar het moet dan wel gemakkelijker gemaakt worden voor de werkgever", vindt het hr-bedrijf.

Het professioneel welzijn bij 55-plussers ligt hoger dan bij jongere werkenden met 7,1 op 10 vs. 6,8 bij 55-min. Dit blijkt uit een bevraging bij 1.500 werknemers en zelfstandigen door Securex. De job graag doen en de compensatie voor het werk dragen ongeacht de leeftijd bij tot het zich goed voelen op het werk, maar het evenwicht werk/privé weegt zwaarder door bij de 55-plussers.

Rijden volgens de richtlijnen van een gps wordt vanaf 1 oktober een verplicht onderdeel van het praktisch rijexamen. Kandidaat-bestuurders zullen dus niet alleen moeten bewijzen dat ze een parcours kunnen afleggen door het volgen van de verkeersborden, maar ook volgens de aanwijzingen van een navigatietoestel, meldt het Departement Mobiliteit.

Met de campagne "Hou het duidelijk" roepen het Vlaams ondersteuningscentrum voor het volwassenenonderwijs (Vocvo), de centra voor basiseducatie (Ligo) en het Departement Onderwijs en Vorming iedereen op om duidelijk te communiceren. Tijdens de Week van de Geletterheid vragen de organisatoren specifiek aandacht voor de laaggeletterden in Vlaanderen.

Wie online een pakje bestelt, zal binnenkort altijd voor een duurzame levering kunnen kiezen. 'Je zal kunnen aanduiden of je pakket aan de voordeur of in een pakjesautomaat wordt geleverd', zegt federaal minister van Post en Overheidsbedrijven Petra De Sutter. 'Zo kunnen mensen zelf kiezen wat het milieuvriendelijkst is.'

Het onderwijs telde in juni 208.000 personeelsleden, een absoluut record. In 2020 ging het nog om 189.000 personeelsleden. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Bovendien waren er, met bijna 4.700, nog nooit zoveel zij-instromers. Het lerarentekort blijft echter een reden voor bezorgdheid en het lijkt nog groter te worden.