67 en nog aan ’t werk? Kom zeg!

Werken tot 67 jaar. Het was de eerste maatregel die de nieuwe regering, met de fijnzinnigheid van een cowboy die te paard een saloon binnenstormt, bekendmaakte. Ik begrijp het niet. Ik begrijp de tactiek niet, als die er al is. Dit als eerste maatregel de wereld insturen, helemaal uit het niets, zonder enig overleg, na altijd te hebben beweerd dat dit niet aan de orde was, dat is vragen om opstand. En die is niet uitgebleven. Want het was niet een handvol malcontenten dat meteen van zich lieten horen. Of geïsoleerde gevallen, zonder stem noch argumenten. En ze zullen ook niet zwijgen. Het wordt een hete herfst.

Voor alle duidelijkheid: ik pleit hier niet voor mijn eigen winkel. Mijn vurigste wens – en dat denk ik al sinds mijn allereerste job – is zo lang mogelijk te werken. Op voorwaarde dat men me daar op een dag niet te oud voor vindt. Want hoeveel ondernemingen schuiven geen medewerkers aan de kant, enkel en alleen omwille van hun leeftijd? Hoeveel ondernemingen stellen geen regelingen op voor vervroegd pensioen op een belachelijk jonge leeftijd en zetten mensen op non-actief die op het toppunt van hun kunnen zijn? Mensen die nog willen werken. Omdat ze dat graag doen. Of omdat ze de studies van hun kinderen moeten betalen. In beide gevallen een legitieme keuze.

Wie heeft bovendien nog zin om vijftigplussers aan te werven? Niets is onmogelijk, maar probeer maar eens (opnieuw) werk te vinden wanneer je die leeftijd voorbij bent en geen big boss bent. Ik hoor Bart de Wever, wanneer hij het over de werkloosheid had, nog zo de waarheid zeggen: iedereen in Vlaanderen kan werk vinden, maar dit geldt niet voor vijftigplussers, haastte hij zich eraan toe te voegen. Kijk nu! Blijkbaar heeft De Wever vandaag een middel gevonden om jobs voor vijftigplussers te creëren. Leuk, toch.

Wraakroepend en grof is het dan om te zeggen dat de pensioenleeftijd in 2025 tot 66 jaar en in 2030 tot 67 wordt opgetrokken. Dat men in dit land, waar de werkelijke pensioenleeftijd op 59 jaar ligt, eerst probeert mensen langer aan het werk te houden. Specialisten blijven van de daken schreeuwen dat daar het echte probleem ligt. Zelfs Alexander De Croo (toch een liberaal, als ik me niet vergis) zei niet zo lang geleden nog dat het zinloos is de pensioenleeftijd te verlaten als het feitelijke uitstapmoment op 59 jaar ligt. Daar niets aan veranderen, komt gewoonweg neer op het straffen van de weinigen die het geluk hebben op 55 jaar nog een job te hebben. De pensioenen redden, dat wil iedereen, maar we moeten redelijk blijven!

In plaats van gebruik te maken van het verrassingseffect, zou men zich beter afvragen waarom mensen willen stoppen met werken. En realistische maatregelen nemen die hen motiveren om aan de slag te blijven. Geef, alvorens mensen de les te spellen en een beschuldigend vingertje op te steken, eerst en vooral blijk van empathie. Wat doe je met een vijftiger die na een ziekte het dak niet meer op kan? Hem ‘bureauwerk’ geven? In theorie wel, ja. Maar in de praktijk niet. Stel je hem een Bachbloesemcursus voor in de hoop dat hij werk vindt? Wraakroepend, maar zoiets gebeurt!

Voor pensioenexpert Michel Jadot is het overduidelijk: deze maatregel neemt zowel de sociale zekerheid als de werknemers in de maling en zal een weerslag hebben op de werkloosheid, het vervroegd pensioen en de invaliditeitsuitkeringen. Nu al zien we dat het aantal langdurig werkonbekwamen (een onderwerp dat ook wij al hebben aangesneden) aan een stevige klim bezig is.

En laten we vooral ook deze ‘positieve’ maatregel niet over het hoofd zien: voortaan kunnen gepensioneerden die na een carrière van 45 jaar willen blijven werken meer verdienen. Wat een cadeau! Bedankt, maar gepensioneerden die na hun pensioen meer verdienen dan daarvoor, zo ken ik er heel wat! Genoeg gelachen: tijd voor onze bestuurders en andere verlichte geesten om terug te keren naar de aarde en zich onder de ‘echte’ mensen te begeven. De pensioentoren mag geen ivoren toren worden.

Maar omdat wij van Plus Magazine het leven van de positieve kant bekijken, willen we je deze niet onthouden... Heeft het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid ons enkele dagen geleden nog voor het hoofd gestoten door 65-plussers aan te raden hun reflexen te testen (sowieso niet onnuttig)? Dan maakt de nieuwe regering dat nu goed door ons tot 67 jaar goed te bevinden voor de dienst. Op 67 zijn we jonger dan ooit! Bedankt daarvoor!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content