Het gaat om een belangrijke stap in de uitvoering van het langverwachte nieuwe registratie- en ticketingsysteem (ReTiBo-systeem). Momenteel is het immers onduidelijk hoeveel ouderen gebruik maken van hun gratis abonnement. Als ze 'chippen' bij het opstappen, krijgt De Lijn een duidelijker beeld.

Daarvoor moeten natuurlijk ook de trams en bussen worden uitgerust met nieuwe validatietoestellen en een boordcomputer voor de bestuurder. "Daar ligt De Lijn voor op schema", zei Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits. "Al 77 procent van de voertuigen is inmiddels uitgerust. Eind dit jaar moeten alle trams en bussen beschikking hebben over het nieuwe systeem." Met de nieuwe boordcomputer zullen de bestuurders op termijn ook de verkeerslichten kunnen beïnvloeden waar dat nuttig blijkt. De eerste resultaten van een proefproject op de lijn Brussel-Leuven zijn alvast positief.

In het najaar van 2014 zal de Mobib-kaart in Brussel al kunnen worden gebruikt op de voertuigen van zowel De Lijn, MIVB als TEC. De uitrol van de Mobib-kaart voor alle reizigers in Vlaanderen is wellicht iets voor 2016.

"De helft van de aangeschreven 65-plussers heeft de Mobib-kaart al aangevraagd", voegde Minister Crevits eraan toe. "Dit toont dat openbaar vervoer dus een bijzonder belangrijk vervoersmiddel is voor deze doelgroep. Ik hoop dat de volgende regering hier rekening mee zal houden."

Het gaat om een belangrijke stap in de uitvoering van het langverwachte nieuwe registratie- en ticketingsysteem (ReTiBo-systeem). Momenteel is het immers onduidelijk hoeveel ouderen gebruik maken van hun gratis abonnement. Als ze 'chippen' bij het opstappen, krijgt De Lijn een duidelijker beeld. Daarvoor moeten natuurlijk ook de trams en bussen worden uitgerust met nieuwe validatietoestellen en een boordcomputer voor de bestuurder. "Daar ligt De Lijn voor op schema", zei Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits. "Al 77 procent van de voertuigen is inmiddels uitgerust. Eind dit jaar moeten alle trams en bussen beschikking hebben over het nieuwe systeem." Met de nieuwe boordcomputer zullen de bestuurders op termijn ook de verkeerslichten kunnen beïnvloeden waar dat nuttig blijkt. De eerste resultaten van een proefproject op de lijn Brussel-Leuven zijn alvast positief. In het najaar van 2014 zal de Mobib-kaart in Brussel al kunnen worden gebruikt op de voertuigen van zowel De Lijn, MIVB als TEC. De uitrol van de Mobib-kaart voor alle reizigers in Vlaanderen is wellicht iets voor 2016."De helft van de aangeschreven 65-plussers heeft de Mobib-kaart al aangevraagd", voegde Minister Crevits eraan toe. "Dit toont dat openbaar vervoer dus een bijzonder belangrijk vervoersmiddel is voor deze doelgroep. Ik hoop dat de volgende regering hier rekening mee zal houden."