6 courante dingen die levensgevaarlijk zijn voor uw kat

6 courante dingen die levensgevaarlijk zijn  voor uw kat
© Getty Images/iStockphoto

Lelies © Getty Images/iStockphoto

Lelies zijn bijzonder mooie bloemen, maar voor katten kunnen ze dodelijk zijn. Ze hoeven er slechts een klein beetje van op te eten om nierschade op te lopen. Zelfs het water in een vaas met lelies is giftig voor katten. Heb je lelies in huis en merk je dat je kat overgeeft, geen eetlust heeft en zich niet normaal gedraagt, spurt dan met uw kat naar een dierenarts. Lelies kunnen leiden tot acuut nierfalen. Mits tijdig ingrijpen kan uw lieverd nog gered worden.

Ui en look © Getty Images/iStockphoto

Beide zijn giftig voor katten. Ze beschadigen de rode bloedlichaampjes, waardoor het zuurstoftransport via het bloed in het gedrang komt. De ziektetekens ontwikkelen zich pas na enkele dagen. De rode bloedcellen worden vernietigd waardoor er bloedarmoede zal ontstaan. Sufheid, stinkende adem, minder eten, buikpijn, diarree, bloed in de urine... zijn mogelijk.

Product tegen vlooien voor honden © Getty Images/iStockphoto

In heel wat producten tegen vlooien en teken voor honden, die met een pipet aangebracht worden in de nek van de hond, zit de stof permethrin die zeer giftig is voor katten. . Hun zenuwstelsel wordt erdoor aangetast, wat leidt tot een trage en pijnlijke dood. Kijk dus goed uit dat u geen vlooienproduct voor honden gebruikt voor uw kat en houd uw kat op afstand indien uw hond net behandeld werd tegen vlooien.

Paracetamol © Getty Images

Katten zijn niet in staat paracetamol af te breken. Zelfs een kleine dosis geeft leverbeschadiging en aantasting van de bloedvaten en kan fataal zijn. Paracetamol is een erg courant gebruikt geneesmiddel. Let dus op als u er zelf eentje inneemt dat er geen tweede uit het flesje rolt en ergens op de grond blijft liggen en door uw kat gevonden kan worden! Geef nooit paracetamol aan een kat als pijnstiller! Als een kat paracetamol heeft binnengekregen krijgt een tandvlees een chocoladebruine kleur en kunnen de poten opzwellen. Het dier voelt zich ellendig en kan sterven, zelfs met de beste zorgen van de dierenarts.

Ontstekingsremmers © Getty Images

Deze kunnen door de dierenarts voorgeschreven worden in geval van degeneratieve gewrichtsaandoeningen (artrose) . Indien correct toegediend, in de juiste dosis, zal uw kat zich er een stuk beter mee voelen. Vanwege de verschillen tussen katten en andere dieren, moet u ervoor zorgen dat u alleen een middel gebruikt dat specifiek is voorgeschreven voor uw kat door uw dierenarts. Veel middelen voor mensen zoals aspirine, ibuprofen en paracetamol kunnen zeer giftig zijn voor katten en de toediening ervan is levensbedreigend.

Antivries © Getty Images/iStockphoto

Antivries? Dat is wel heel extreem hoor ik u denken. Toch hebben velen van ons dit goedje wel ergens in de garage of de kelder staan. En laat dit nu vaak erg zoet zijn en daarom extra aantrekkelijk voor katten. Het product tast de nieren aan en de kat overlijdt hoogstwaarschijnlijk nog voor u bij de dierenarts raakt.