© iStock

5 tips die de vonk weer doen overslaan

Sophie Mercier Relatie- en gezinsconsulente

Na jaren samen vervallen koppels al eens in sleur. Het verlangen en amoureus genot raken zoek. Wil je dat vermijden? Maak ruimte voor humor, spel en kameraadschap.

1 Ga elke week op date

Door samen iets te doen wat een van beiden leuk vindt, (her)ontdek je elkaars leefwereld. Organiseer om beurten een verleidingsavond. Wees extreem attent voor elkaar, maar hou het ontspannen. Waarom elkaar niet de 36 vragen stellen waarmee je volgens psycholoog Arthur Aron de vonk weer kan doen overslaan? Al was het maar om te checken of zijn theorie klopt.

2 Pen lieve woordjes neer

Met een post-it met ‘Maak er een leuke dag van’ op de koffiemok van je partner, een ondeugend sms’je, een ouderwets briefje, een lieve mail... herinner je je partner eraan hoe graag je hem/haar ziet. Na een relatie van 30 jaar legt Jaak af en toe nog een lief briefje op elke traptrede wanneer Lucie laat thuiskomt. En of dat effect heeft!

3 Haal een symbool in huis

Vind je dat de problemen van je partner jullie gesprekken te sterk beheersen? Haal een lelijke knuffel in huis of een ander voorwerp dat symbool kan staan voor het probleem dat de sfeer verziekt. De Franse schrijver Jacques Salomé raadt aan om een plastic drolletje op het hoofdkussen van je partner te leggen. De onderliggende boodschap? Verboden om met dat probleem te gaan slapen! Als je eerst luistert en vervolgens het voorwerp vriendelijk aan je partner geeft, laat je verstaan dat je een en al oor voor hem/haar was, maar niet van plan bent de problemen over te nemen. Het voorwerp zorgt voor humor, waardoor het gezeur snel ophoudt.

4 Zet sensualiteit centraal

De passie uit jullie jonge jaren is misschien een beetje weggeëbd, maar knuffelen is nog altijd overheerlijk. Ook op iets oudere leeftijd is de huid ongelooflijk gevoelig voor aanrakingen. Doe jezelf en je partner een cursus masseren voor koppels cadeau en plan daarna een massagesessie met zijn tweetjes. Voel de sensatie op je huid! Zorg voor een rustige, intieme sfeer met een streepje muziek en kaarsjes. En trek tijd uit om elkaar te verwennen.

5 Installeer een fantasiebox

Zo een fantasiebox is een speelse techniek waar jullie wel allebei achter moeten staan, wil hij een kans op slagen hebben. Koop een mooie doos. Zet je de doos open, dan maak je je partner duidelijk dat je betoverd wil worden. Je kan er zelfs een briefje in stoppen met datgene waar je van droomt. Ook al heeft je partner het recht om er niet op in te gaan, je hebt dan toch duidelijk gemaakt waar je over fantaseert. Op het briefje dat Frank deze ochtend in de box heeft gestopt, staat dat hij het fijn zou vinden als zijn partner vanavond haar little black dress zou dragen wanneer hij thuiskomt. En zij heeft geantwoord dat ze graag zou willen dat hij het parfum op doet waar zij zo dol op is.

Partner Content