"Brel was gehaast, hij wilde weg vanwege zijn populariteit hier. Hij had pas het jaar voordien in Oostende navigatielessen gevolgd", zegt Staf Wittewrongel, een van de drijvende krachten achter de huidige restauratie van het 18 meter lange en 40 ton zware schip dat Brel had overgekocht van architect Hugo Van Kuyck. "Hij moet naar de sluiswachter die vroeg waarheen hij ging, iets geroepen hebben als 'ergens en nergens!', waarop hij met zijn minnares Maddly over Engeland, de Canarische eilanden en de Antillen uiteindelijk tot de Markiezeneilanden voer, waar hij uitgeput aankwam en zijn schip verkocht."

Ook zijn dochter France voer nog een tijdje mee, tot ze ruzie kregen en zij vertrok. Nadat bij Brel longkanker werd vastgesteld, vestigde de zanger van onder meer "Ne me quitte pas" en "Dans le port d'Amsterdam" zich de laatste jaren van zijn leven hoofdzakelijk op de Markiezeneilanden.

Zijn schip, dat in Fiji nog aan de ketting heeft gelegen omdat een van de vier latere eigenaars ermee was betrapt op drugssmokkel, strandde in 1994 tijdens een storm in Nieuw-Zeeland. In 2008 werd het vanuit Nieuw-Zeeland teruggehaald om het te restaureren. De initiatiefnemers zoeken via crowdfunding momenteel nog 200.000 euro in de hoop om tegen 8 april - Brels verjaardag - opnieuw uit te kunnen varen.

Meer info: www.askoyii.be

"Brel was gehaast, hij wilde weg vanwege zijn populariteit hier. Hij had pas het jaar voordien in Oostende navigatielessen gevolgd", zegt Staf Wittewrongel, een van de drijvende krachten achter de huidige restauratie van het 18 meter lange en 40 ton zware schip dat Brel had overgekocht van architect Hugo Van Kuyck. "Hij moet naar de sluiswachter die vroeg waarheen hij ging, iets geroepen hebben als 'ergens en nergens!', waarop hij met zijn minnares Maddly over Engeland, de Canarische eilanden en de Antillen uiteindelijk tot de Markiezeneilanden voer, waar hij uitgeput aankwam en zijn schip verkocht." Ook zijn dochter France voer nog een tijdje mee, tot ze ruzie kregen en zij vertrok. Nadat bij Brel longkanker werd vastgesteld, vestigde de zanger van onder meer "Ne me quitte pas" en "Dans le port d'Amsterdam" zich de laatste jaren van zijn leven hoofdzakelijk op de Markiezeneilanden. Zijn schip, dat in Fiji nog aan de ketting heeft gelegen omdat een van de vier latere eigenaars ermee was betrapt op drugssmokkel, strandde in 1994 tijdens een storm in Nieuw-Zeeland. In 2008 werd het vanuit Nieuw-Zeeland teruggehaald om het te restaureren. De initiatiefnemers zoeken via crowdfunding momenteel nog 200.000 euro in de hoop om tegen 8 april - Brels verjaardag - opnieuw uit te kunnen varen.Meer info: www.askoyii.be