Advertorial

© Photography Jurjen Drenth

Op vakantie naar Nederland? Bezoek de regio Arnhem Nijmegen

De twee Gelderse steden Arnhem en Nijmegen vormen het kloppend hart van een gebied met cultuurhistorie, attracties, natuur en evenementen van internationaal niveau. De regio is zeker ook voor Vlamingen aantrekkelijk voor een dagje uit mede dankzij de uitgebreide winkelmogelijkheden en de grote keuze aan goede restaurants.

De rijke historie van de regio Arnhem Nijmegen is te zien in de vele musea en bezienswaardigheden. Blijf slapen in één van de vele hotels, campings of vakantiewoningen en verken de mooie omgeving. Er is prachtig natuurschoon met een rijke flora en fauna. De grootste rivieren van Nederland, de Rijn, Maas, Waal en IJssel, lopen door het gebied. Je kunt struinen door de uiterwaarden of wandeltochten maken door beboste heuvels. Spectaculair zijn de Nationale Parken Veluwezoom en Hoge Veluwe. Hier vind je de mooiste natuur van het land, met tal van observatieplekken om wild te spotten. En uitrusten doe je uiteraard op een gezellig terras met uitzicht over de mooie natuur.

Op vakantie naar Nederland? Bezoek de regio Arnhem Nijmegen

Terug in de tijd

Tal van kastelen, waarvan de geschiedenis bij sommige wel meer dan acht eeuwen teruggaat, ontvangen anno 2018 een grote schare bezoekers. Je vindt er fraaie kunstcollecties die vertellen over de geschiedenis van het kasteel. Maar in sommige kastelen kun je ook overnachten of sfeervol dineren. Kasteel Doornenburg bijvoorbeeld – bekijk hier de kunst en geniet tussen de kasteelmuren van een lekkere maaltijd – of het voormalige soldatenbolwerk Fort Pannerden. In het fort maak je kennis met de verdediging van de rivieren, als sleutelplek tot de toegang tot Nederland. Neem vooral de fiets mee en rijd een van de vele routes langs het bijzondere erfgoed. De route volgen is niet moeilijk: overal staan handige genummerde knooppuntenbordjes. Verdwalen is niet mogelijk!

Tip voor de liefhebber van cultuurhistorie:

Maak kennis met de Liberation Route en volg de weg van de bevrijding van West-Europa in 1944-1945, www.liberationroute.com

Op vakantie naar Nederland? Bezoek de regio Arnhem Nijmegen
© Photography Jurjen Drenth

Arnhem, groene en creatieve stad

Arnhem ligt midden in een groene omgeving en grenst aan een bosrijk gebied met daarin het Nationaal Park De Hoge Veluwe. De hoofdstad van Gelderland heeft een rijke en bewogen geschiedenis. Aan de Rijnkade is het Informatiecentrum Slag om Arnhem te vinden ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Anno 2018 is Arnhem een creatieve en inspirerende stad met onder andere ArtEZ hogeschool voor de kunsten en tal van bekende modemerken en -ontwerpers. In het Modekwartier kun je direct uit het atelier van de ontwerper een uniek exemplaar kopen. De Korenmarkt, Jansplaats en Jansplein en de Rijnkade herbergen tientallen terrassen: een heerlijke plek om te zien en gezien te worden. Bovendien kan je in de binnenstad urenlang gezellig winkelen.

Op vakantie naar Nederland? Bezoek de regio Arnhem Nijmegen
© Photography Jurjen Drenth

Nijmegen, oudste stad van Nederland

De historische rijkdom van Nijmegen is overal terug te zien in de Waalstad. Nijmegen is niet voor niets de oudste stad van Nederland, liefst 2000 jaar oud! Het hoog gelegen Valkhof was de plek waar de Romeinen al hun eerste nederzetting hadden. Wanneer je nu door de oude binnenstad wandelt, zie je en voel je die historie. De geschiedenis in de stad wordt gekoesterd in prachtige historische gebouwen, parken en musea. Zoek een plekje op een van de terrassen aan de Waalkade en geniet van het scheepvaartverkeer over de drukst bevaren rivier van Europa.

Bemmel 15-07-2014 Dinsdag is de eerste dag van de Vierdaagse. De route loopt door de Betuwe met de plaatsen Bemmel, Ressen, Oosterhout en Lent.
Bemmel 15-07-2014 Dinsdag is de eerste dag van de Vierdaagse. De route loopt door de Betuwe met de plaatsen Bemmel, Ressen, Oosterhout en Lent.© Stichting DE 4DAAGSE Ger Loeffen

Het omliggende heuvelachtige Rijk van Nijmegen heeft prachtige natuur. Enerzijds het afwisselende rivierenlandschap en anderzijds het fascinerende heuvellandschap aan de oevers van het water. Absoluut hoogtepunt is de Vierdaagse van Nijmegen, die ieder jaar in de derde week van juli plaatsvindt. Dit grootste wandelevenement ter wereld trekt jaar na jaar weer tienduizenden wandelaars van over de hele wereld aan. Ook genieten jaarlijks een miljoen bezoekers van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen die dan tegelijkertijd plaatsvinden.

Liberation Route
Liberation Route

Spring op de fiets!

De regio Arnhem Nijmegen biedt volop mogelijkheden om er met de fiets op uit te trekken. De grote variëteit aan landschappen maakt het voor de fietser uitermate aantrekkelijk om hier een of meer dagen te verblijven. Het fietsknooppuntennetwerk met de bekende genummerde routeborden zorgt voor een ontspannen tocht. De website www.lekkerfietsen.nl bevat een fikse hoeveelheid kant-en-klare routes, die gratis gedownload kunnen worden.

Op vakantie naar Nederland? Bezoek de regio Arnhem Nijmegen
© Photography Jurjen Drenth

Routes die zeker voor de Vlaamse toerist aantrekkelijk zijn, zijn de Liberationroute Arnhem, Liberationroute Nijmegen en de routes langs de historische buitenplaatsen op de Veluwezoom, juist ten noorden van de stad Arnhem. Hou je van Nederlandse streekproducten, trek dan naar de Liemers, het gebied tussen Arnhem en de grens met Duitsland. De Liemerse streekproductenroute voert langs boerenbedrijven waar op ambachtelijke wijze lekkers van het land wordt gemaakt. Proeven? Dat kan! Zie http://www.vvvarnhemnijmegen.nl/liemers-streekproductenroute

Op vakantie naar Nederland? Bezoek de regio Arnhem Nijmegen
© Dies Goorman

Kies je voor een route door de mooiste rivierpolder van Nederland, de Ooijpolder, stop dan vooral bij Herberg Oortjeshekken, met misschien wel het indrukwekkendste terras van Nederland. Neem er een drankje en wandel richting de Waal. Je staat direct oog in oog met wilde konikpaarden en galloway-runderen. Heel bijzonder!

Gelderland levert je mooie streken...

Kijk voor meer informatie op www.regioarnhemnijmegen.nl

Lees hier alle artikels van dit dossier.