Zorgt de zorgrobot straks voor de ‘was en de plas’?

Een robot die koffie zet, pannenkoeken bakt en stofzuigt. Klinkt als sciencefiction die binnenkort wel eens werkelijkheid zou kunnen worden. Psychologen en computerwetenschappers sloegen de handen in elkaar en ontwierpen een model dat gebaseerd is op de manier dat mensen deze handelingen uitvoeren.

Onderzoekers van de universiteit van Leiden werkten mee aan dit nieuwe model, dat veel sneller taken kan uitvoeren dan zijn voorgangers. Dat is te danken aan de ontwikkeling van de zogeheten ‘feedback loop’. Dat zorgt voor directe feedback over de acties zodat die kunnen bijgestuurd worden. Dat is ook de manier waarop het menselijke brein acties aan- en bijstuurt.De onderzoekers bootsten de werking na van de neocortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de planning van taken.

Aan de hand van een simulatieprogramma codeerden zij een aantal alledaagse handelingen zoals koffie- en theezetten. Het model bevat kortetermijnvoorspellingen en samen met de feedback loop kunnen taken doelgericht uitgevoerd worden, aldus onderzoeker Roy De Kleijn. In een volgende fase willen de onderzoekers dit model gaan inplanten bij de zorgrobot Willow. Vandaag bestaan er al robots die heel specifieke taken ter harte nemen, zoals assisteren bij operaties. De ontwikkeling van dit nieuwe model moet helpen om te komen tot een multifunctionele zorgrobot, die kan ingezet worden bij verschillende huishoudelijke en andere klussen.

Partner Content