De vier projecten die nu van start gaan, werden donderdag voorgesteld door initiatiefneemster en Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a), die daarvoor tien miljoen euro uittrekt.

De nieuwe oplossingen die voortkomen uit "Zorg Proeftuinen Vlaanderen" moeten zorgen voor een innovatieve aanpak, waardoor ouderen zolang mogelijk thuis kunnen blijven leven en participeren in de samenleving. Uit onderzoek blijkt immers dat heel wat ouderen vereenzamen. "Als democratie moeten we kunnen waarborgen dat ook als je ouder bent, je volwaardig kan blijven participeren aan de samenleving", zegt minister Lieten. "Dat houdt in dat onze woningen, openbare ruimte, zorgcentra en manier van zorgen moet veranderen."

Vier projecten werden als platform voor de proeftuin geselecteerd. "Actief Zorgzame Buurt" in Antwerp en Brussel wil de zelfredzaamheid van ouderen versterken door zorgzame buurten te ontwikkelen, "Ageing in Place" in Aalst focust op de betaalbaarheid van wonen en zorg om ouderen langer kwaliteitsvol thuis te laten wonen, "InnovAGE" in Leuven zal geïntegreerde en innovatieve zorgproducten ontwikkelen en "Living and Care Lab" in de Kempen wil onder meer sociale participatie verbeteren en nieuwe woonconcepten uitbouwen.

Er zal in de proeftuinen nauw samengewerkt worden met het Riziv en het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. De oplossingen die worden gevonden moeten zo nadien maximaal inzetbaar worden.

De vier projecten die nu van start gaan, werden donderdag voorgesteld door initiatiefneemster en Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a), die daarvoor tien miljoen euro uittrekt. De nieuwe oplossingen die voortkomen uit "Zorg Proeftuinen Vlaanderen" moeten zorgen voor een innovatieve aanpak, waardoor ouderen zolang mogelijk thuis kunnen blijven leven en participeren in de samenleving. Uit onderzoek blijkt immers dat heel wat ouderen vereenzamen. "Als democratie moeten we kunnen waarborgen dat ook als je ouder bent, je volwaardig kan blijven participeren aan de samenleving", zegt minister Lieten. "Dat houdt in dat onze woningen, openbare ruimte, zorgcentra en manier van zorgen moet veranderen." Vier projecten werden als platform voor de proeftuin geselecteerd. "Actief Zorgzame Buurt" in Antwerp en Brussel wil de zelfredzaamheid van ouderen versterken door zorgzame buurten te ontwikkelen, "Ageing in Place" in Aalst focust op de betaalbaarheid van wonen en zorg om ouderen langer kwaliteitsvol thuis te laten wonen, "InnovAGE" in Leuven zal geïntegreerde en innovatieve zorgproducten ontwikkelen en "Living and Care Lab" in de Kempen wil onder meer sociale participatie verbeteren en nieuwe woonconcepten uitbouwen. Er zal in de proeftuinen nauw samengewerkt worden met het Riziv en het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. De oplossingen die worden gevonden moeten zo nadien maximaal inzetbaar worden.