Op een mooie zomerdag genieten van de zon is heerlijk, maar heeft na langere tijd ook nadelige gevolgen. Door verbranding veroudert de huid erg snel, waardoor je eerder rimpels krijgt dan normaal.

Bescherming

De dagen nadat je te lang in de zon hebt gezeten, ben je extra vatbaar voor infecties als een koortsblaas. Ook loop je het risico op een zonnesteek. Op lange termijn kun je zelfs de oogziekte staar of huidkanker krijgen. Verstandig zonnen is dus hard nodig om je huid en ogen niet blijvend te beschadigen.

Tot op zekere hoogte beschermt de huid zichzelf. Onder invloed van zonlicht maakt de huid pigment aan, waardoor je bruin wordt. Zonnestralen krijgen zo minder kans om in de huid door te dringen. Kleine kinderen vormen nog bijna geen pigment, waardoor zij van nature onvoldoende beschermd zijn. Daarom is het erg belangrijk kleine kinderen goed in te smeren.

Bij volwassenen bepaalt de dikte van de huid, samen met de hoeveelheid pigment, het huidtype. Hoe dikker en donkerder de huid, hoe minder kans op verbranding. Toch is het altijd noodzakelijk om de huid extra te beschermen met een zonnecrème.

Het beste kun je je voor het zonnen dus goed insmeren met een zonnecrème. De zonnefilter in deze crème houdt schadelijke uv-stralen tegen. Op deze manier zorgt de crème ervoor dat de huid niet verbrandt, minder snel veroudert en dat zich later geen huidkanker kan ontwikkelen.

Huidtypes

Welke soort crème bij jouw huid past, is afhankelijk van je huidtype. In de tabel hieronder kun je zien wat voor huidtype jij hebt en met welke factor zonnecrème je je moet insmeren om niet te verbranden.

Huidtype 1
(zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit)

factor 30
Huidtype 2
(licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam)

factor 15-20

Huidtype 3
(vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin)

factor 10-15

Huidtype 4
(iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel)

factor 5-10

Kinderen tot 16 jaar ongeacht het huidtype

factor 30/50

De beschermingsfactor in een zonnecrème verlengt het aantal minuten dat iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden. Met beschermingsfactor 8 kan iemand met een gevoelige huid bijvoorbeeld 8 x 10 minuten = 80 minuten de zon in zonder te verbranden.

Opnieuw insmeren na 80 minuten verlengt deze tijd niet. Een crème met een hogere factor voorkomt roodheid en verbranding, maar gaat het bruin worden niet tegen. Je hoeft dus niet bang te zijn om wit te blijven.

Een belangrijke tip: ga niet te zuinig om met zonnecrème om. De filters in de producten werken optimaal wanneer ten minste 30 ml per keer over het lichaam wordt uitgesmeerd. De meeste mensen gebruiken nog niet eens de helft.

Op een mooie zomerdag genieten van de zon is heerlijk, maar heeft na langere tijd ook nadelige gevolgen. Door verbranding veroudert de huid erg snel, waardoor je eerder rimpels krijgt dan normaal.De dagen nadat je te lang in de zon hebt gezeten, ben je extra vatbaar voor infecties als een koortsblaas. Ook loop je het risico op een zonnesteek. Op lange termijn kun je zelfs de oogziekte staar of huidkanker krijgen. Verstandig zonnen is dus hard nodig om je huid en ogen niet blijvend te beschadigen.Tot op zekere hoogte beschermt de huid zichzelf. Onder invloed van zonlicht maakt de huid pigment aan, waardoor je bruin wordt. Zonnestralen krijgen zo minder kans om in de huid door te dringen. Kleine kinderen vormen nog bijna geen pigment, waardoor zij van nature onvoldoende beschermd zijn. Daarom is het erg belangrijk kleine kinderen goed in te smeren.Bij volwassenen bepaalt de dikte van de huid, samen met de hoeveelheid pigment, het huidtype. Hoe dikker en donkerder de huid, hoe minder kans op verbranding. Toch is het altijd noodzakelijk om de huid extra te beschermen met een zonnecrème.Het beste kun je je voor het zonnen dus goed insmeren met een zonnecrème. De zonnefilter in deze crème houdt schadelijke uv-stralen tegen. Op deze manier zorgt de crème ervoor dat de huid niet verbrandt, minder snel veroudert en dat zich later geen huidkanker kan ontwikkelen.Welke soort crème bij jouw huid past, is afhankelijk van je huidtype. In de tabel hieronder kun je zien wat voor huidtype jij hebt en met welke factor zonnecrème je je moet insmeren om niet te verbranden.De beschermingsfactor in een zonnecrème verlengt het aantal minuten dat iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden. Met beschermingsfactor 8 kan iemand met een gevoelige huid bijvoorbeeld 8 x 10 minuten = 80 minuten de zon in zonder te verbranden.Opnieuw insmeren na 80 minuten verlengt deze tijd niet. Een crème met een hogere factor voorkomt roodheid en verbranding, maar gaat het bruin worden niet tegen. Je hoeft dus niet bang te zijn om wit te blijven.Een belangrijke tip: ga niet te zuinig om met zonnecrème om. De filters in de producten werken optimaal wanneer ten minste 30 ml per keer over het lichaam wordt uitgesmeerd. De meeste mensen gebruiken nog niet eens de helft.