Zo werkt de pil

Indertijd zorgde de pil voor een heuse revolutie in de maatschappij: eindelijk kon de vrouw zelf haar vruchtbaarheid controleren. Intussen is de pil flink ingeburgerd. Toch weten heel wat vrouwen niet hoe die pil nu eigenlijk werkt.

Om te begrijpen hoe de pil werkt, moet je eerst weten wat er gebeurt tijdens de maandelijkse cyclus van een vrouw. Eén keer per maand komt bij vrouwen een eicel vrij uit een van de twee eierstokken. Dat is het moment van de eisprong of ovulatie.

Dan daalt de eicel via de eileider af naar de baarmoeder. Daar blijft ze nog 24 uur leven. In die periode kan ze bevrucht worden door een zaadcel. Als dat niet gebeurt, dan lost de eicel op. Twaalf tot zestien dagen na de eisprong wordt de opgeloste eicel samen met het baarmoederslijmvlies afgebroken. Dat zijn de maandstonden.

De pil beïnvloedt deze cyclus zodat je als vrouw niet zwanger kan worden.

Een pilstrip bestaat uit 21 tabletten. Gedurende 21 dagen slik je telkens één pil per dag. Daarna stop je zeven dagen. In de week dat je geen pil slikt, krijg je je maandstonden. Dit is geen echte menstruatie, maar een ‘dervingsbloeding’.

Doordat je de pil slikt, krijg je geen eisprong, en kan er dus geen bevruchting plaatsvinden. Bovendien zorgen de hormonen in de pil ervoor dat het baarmoederhalsslijm taai wordt, zodat het minder toegankelijk is voor zaadcellen. Ook maken ze de slijmvliesbekleding van de baarmoeder ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel.

Timing

Het tijdstip waarop je de pil inneemt, is belangrijk. Zorg voor regelmaat. Neem de pil elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in. Zo is de kans kleiner dat je je pil vergeet.

Als je de pil een keertje vergeet, bestaat immers het risico dat je niet voldoende bent beschermd. Dat hangt ervan af op welk moment in je pilstrip je een pil vergeten bent. Klik hier om te checken wat je moet doen als je een pil vergeten bent.

Daarbij is het belangrijk om weten dat een zaadcel twee dagen in leven blijft in de vagina. Een eicel zelf kan maar 24 uur bevrucht worden, maar de zaadcel heeft wel twee dagen de tijd om dat te doen. En het sperma van een man bevat miljoenen zaadcellen.

Voordelen

De pil kent veel voordelen. Zo krijg je er een regelmatige menstruatiecyclus van, wat voor veel vrouwen een verademing is. Bovendien hebben heel wat vrouwen minder last van menstruatieklachten zoals buikkrampen of rugpijn als ze de pil nemen. In sommige gevallen helpt de pil ook om acné te verminderen.

Een ander groot voordeel van de pil is dat ze je in staat stelt je menstruatie te regelen. Je kan je maandstonden uitstellen of vervroegen, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Je kan bijvoorbeeld beslissen om geen stopweek in te lassen en onmiddellijk door te gaan met je volgende pilstrip. Dat kan perfect, want de pilstopweek is absoluut geen noodzaak.

Toen de pil in de jaren zestig op de markt kwam, dacht men nog dat die stopweek wel noodzakelijk was. Men dacht toen dat menstruatie iets te maken had met het lozen van bepaalde toxines uit het lichaam, met een soort zuivering, en dat mocht dus niet onderdrukt worden. Intussen is de wetenschap er achter dat die stopweek nergens voor nodig is.
Toch kan je de pil niet continu nemen, omdat je na een lange periode sowieso doorbraakbloedingen zal krijgen.

Een tip voor wie de pilvrije periodes zo veel mogelijk wil beperken: neem elke dag een pil, verschillende strips na elkaar, tot de dag dat er bloedverlies optreedt. Dan stop je vijf dagen om het bloedverlies te laten doorbreken, en vanaf dag zes begin je opnieuw met de pil. Het pilvrije interval mag nooit langer dan zeven dagen duren, anders vergroot het risico op eicelrijping en zwangerschap.

Nadelen

Maar de pil heeft ook haar nadelen. Zo hebben sommige vrouwen te kampen met allerlei nevenwerkingen tijdens de pilstopweek, zoals hoofdpijn, gespannen borsten of migraine.

Er is ook een link met hart- en vaatziekten. Vooral rokende vrouwen boven de 35 jaar hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten als ze de pil nemen.

Er wordt ook een verband gelegd tussen het gebruik van de pil en tromboses, het ontstaan van baarmoederhalskanker of borstkanker. Deze ernstige bijwerkingen komen echter maar zelden voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content