© Getty Images/iStockphoto

Zo voorkom je een opgeblazen gevoel

Bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken gegarandeerd een opgezette buik en flatulentie. Ook al is dat een volstrekt normaal en universeel fenomeen, je kan deze ongemakken wel degelijk beperken.

Een windje laten in gezelschap mag vandaag dan al een reden zijn om je dood te schamen, toch is het volledig natuurlijk, want het gevolg van het verteringsproces. “Wanneer je eet, kan je lichaam niet alles wat het verorbert 100% verteren”, zegt Serge Pieters, professor dieetleer aan het Institut Paul Lambin. “Dat geldt vooral voor voedingsvezels, die dan eindigen in je darmen, waar ze gedeeltelijk worden verteerd en verwerkt door je darmmicrobiota, de miljarden bacteriën in je darmen.”

Helse zwavelgeur

Deze secundaire vertering veroorzaakt een gisting waarbij gassen vrijkomen, en bijgevolg zwellen je darmen, en dus je buik, beetje bij beetje op. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat je taille in de loop van de dag met twee tot drie centimeter uitzet. Een deel van dat gas raak je via natuurlijke weg kwijt: je laat dagelijks gemiddeld een vijftiental winden, samen goed voor een halve tot een liter gas. Een fenomeen dat je beter de vrije loop laat (als het enigszins kan discreet en zonder gezelschap), anders riskeer je een opgezette buik, wat leidt tot ongemak of zelfs pijn als je erg gevoelig bent voor die druk in de darmen.

Sommige voedingsmiddelen bevorderen de gasproductie of geven aanleiding tot meteorism (een term om mee uit te pakken als je indruk wil maken). Dat is vooral het geval bij peulvruchten (erwten, linzen, enz.), alle soorten kool, volkorengranen en alle andere vezelrijke voeding. Aan dat lijstje mag je ook koolzuurhoudende dranken, fructoserijk fruit (fructose is een suiker die niet altijd goed verteerd wordt) en inulinerijke groenten – onder andere aardpeer, artisjok, look en ui. Inuline is namelijk een prebioticum waardoor je darmbacteriën nog een tandje bijschakelen. “De gassen die vrijkomen bij het verteringsproces van die voedingsmiddelen bevatten doorgaans vooral stikstof, waterstof, zuurstof of methaan”, aldus Serge Pieters, “op zich niet echt stinkende gassen”.

Zo voorkom je een opgeblazen gevoel
© Getty Images/iStockphoto

Maar ook al beweerde Erasmus in de 16de eeuw dat elke wind lekker ruikt voor de scheetjeslater, toch kan het gebeuren dat een scheetje in het beste geval wat onaangenaam ruikt en in het ergste geval ondraaglijk stinkt. Hoe dat komt? Daar zorgt een andere categorie voedingsmiddelen voor: de zwavelrijke producten, vooral die met veel dierlijke eiwitten (vlees, eieren, enz.) en bepaalde groenten, zoals kool, waarbij tijdens de vertering waterstofsulfide vrijkomt. Ook de samenstelling van je darmflora, die bij iedereen anders is, speelt hier een belangrijke rol.

In de meeste gevallen zijn deze ongemakken dus geen symptomen van een slechte gezondheid. Toch zijn ze soms onaangenaam en/of lastig. Om het probleem te counteren, geeft Serge Pieters enkele simpele truukjes mee.

Tips

  • Kook kolen en andere zwavelrijke groenten in twee keer. Giet als ze halfgaar zijn het water af en laat ze verder koken in vers water. Zo giet je een deel van de zwavelhoudende bestanddelen weg en beperk je het risico op onaangename windjes.
  • Kook met kruiden zoals bonenkruid, anijs, tijm, salie, venkel en koriander. Al deze planten verminderen de gasproductie in je darmen, terwijl ze de uitstoot ervan bevorderen (wat helpt tegen een opgeblazen gevoel).
  • Geef je lichaam de tijd om te wennen aan een vezelrijk voedingspatroon: wie gewend is om dagelijks veel vezels te eten, heeft doorgaans minder last van een opgeblazen gevoel dan wie er slechts sporadisch grote hoeveelheden van eet.
  • Laat peulvruchten lang (enkele uren) weken in water, giet dat water weg en start daarna het kookproces met vers water. Zo zullen die peulvruchten minder gisten in je darmen.
  • Doe je linzen in een pot met koud water en breng die pas dan zachtjes aan de kook – vermijd hard pruttelen. En doe er geen zout bij. Zo voorkom je dat er zich rond de linzen een schild vormt.
  • Neem tot slot de tijd om traag te eten, in plaats van snel tussendoor uit het vuistje iets naar binnen te werken, en beweeg geregeld: gewoon wandelen masseert de buikzone, wat het risico op constipatie en bijgevolg op een opgeblazen gevoel vermindert.

Zo oud als de wereld

Flatulentie is al sinds mensenheugenis een vervelend probleem. En dit biologische proces treft niet enkel de mens: het komt ook bij heel veel dieren voor. Tal van historische documenten verwijzen ernaar. Zo had Aristophanes het over ‘de donder’ in de maag bij overtollige vleesconsumptie. En dreven de eerste Romeinse christenen de spot met de polytheïsten en hun ondergeschikte goden, onder wie een zekere Crepitus, god van de windjes. Over het thema zijn ook tal van medische geschriften verschenen en vind je grootmoeders’ tips in overvloed. Met telkens één constante: laat winden de vrije loop als je gezondheidsproblemen wil vermijden. En dus houden sommigen zich ook vandaag niet in, tot ergernis van de gevoelige zielen die met hun neus op de feiten worden gedrukt.

Partner Content