Een windje laten in gezelschap mag vandaag dan al een reden zijn om je dood te schamen, toch is het volledig natuurlijk, want het gevolg van het verteringsproces. "Wanneer je eet, kan je lichaam niet alles wat het verorbert 100% verteren", zegt Serge Pieters, professor dieetleer aan het Institut Paul Lambin. "Dat geldt vooral voor voedingsvezels, die dan eindigen in je darmen, waar ze gedeeltelijk worden verteerd en verwerkt door je darmmicrobiota, de miljarden bacteriën in je darmen."
...
Zo voorkom je een opgeblazen gevoel
Bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken gegarandeerd een opgezette buik en flatulentie. Ook al is dat een volstrekt normaal en universeel fenomeen, je kan deze ongemakken wel degelijk beperken.

Een windje laten in gezelschap mag vandaag dan al een reden zijn om je dood te schamen, toch is het volledig natuurlijk, want het gevolg van het verteringsproces. "Wanneer je eet, kan je lichaam niet alles wat het verorbert 100% verteren", zegt Serge Pieters, professor dieetleer aan het Institut Paul Lambin. "Dat geldt vooral voor voedingsvezels, die dan eindigen in je darmen, waar ze gedeeltelijk worden verteerd en verwerkt door je darmmicrobiota, de miljarden bacteriën in je darmen."Deze secundaire vertering veroorzaakt een gisting waarbij gassen vrijkomen, en bijgevolg zwellen je darmen, en dus je buik, beetje bij beetje op. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat je taille in de loop van de dag met twee tot drie centimeter uitzet. Een deel van dat gas raak je via natuurlijke weg kwijt: je laat dagelijks gemiddeld een vijftiental winden, samen goed voor een halve tot een liter gas. Een fenomeen dat je beter de vrije loop laat (als het enigszins kan discreet en zonder gezelschap), anders riskeer je een opgezette buik, wat leidt tot ongemak of zelfs pijn als je erg gevoelig bent voor die druk in de darmen.Sommige voedingsmiddelen bevorderen de gasproductie of geven aanleiding tot meteorism (een term om mee uit te pakken als je indruk wil maken). Dat is vooral het geval bij peulvruchten (erwten, linzen, enz.), alle soorten kool, volkorengranen en alle andere vezelrijke voeding. Aan dat lijstje mag je ook koolzuurhoudende dranken, fructoserijk fruit (fructose is een suiker die niet altijd goed verteerd wordt) en inulinerijke groenten - onder andere aardpeer, artisjok, look en ui. Inuline is namelijk een prebioticum waardoor je darmbacteriën nog een tandje bijschakelen. "De gassen die vrijkomen bij het verteringsproces van die voedingsmiddelen bevatten doorgaans vooral stikstof, waterstof, zuurstof of methaan", aldus Serge Pieters, "op zich niet echt stinkende gassen".Maar ook al beweerde Erasmus in de 16de eeuw dat elke wind lekker ruikt voor de scheetjeslater, toch kan het gebeuren dat een scheetje in het beste geval wat onaangenaam ruikt en in het ergste geval ondraaglijk stinkt. Hoe dat komt? Daar zorgt een andere categorie voedingsmiddelen voor: de zwavelrijke producten, vooral die met veel dierlijke eiwitten (vlees, eieren, enz.) en bepaalde groenten, zoals kool, waarbij tijdens de vertering waterstofsulfide vrijkomt. Ook de samenstelling van je darmflora, die bij iedereen anders is, speelt hier een belangrijke rol.In de meeste gevallen zijn deze ongemakken dus geen symptomen van een slechte gezondheid. Toch zijn ze soms onaangenaam en/of lastig. Om het probleem te counteren, geeft Serge Pieters enkele simpele truukjes mee.
Wil je dit artikel verder lezen?
Kies voor Plusmagazine