Al meer dan dertig jaar geleden kochten de Vlaamse ziekenhuizen de eerste NMR-toestellen aan om foto's te maken voor inwendige geneeskundige analyses. In een aantal gevallen, bijvoorbeeld bij kinderen en zwangere vrouwen, zijn deze toestellen beter geschikt dan de traditionele CT-apparaten, die met röntgenstralen werken.

Omdat de overheid uit vrees voor financiële ontsporing vele jaren geleden een beperking heeft opgelegd op het aantal NMR-toestellen, kunnen vandaag heel wat instellingen geen NMR-scans uitvoeren. De anderen zijn dan weer overbevraagd, met lange wachttijden tot gevolg. Een ander gevolg, zo stelt koepelorganisatie Zorgnet Vlaanderen, is dat er veel meer CT-scans worden uitgevoerd, terwijl dit niet altijd de beste medische keuze is.

Een bevraging bij de ziekenhuizen leert dat er jaarlijks 45.360 CT-scans zouden kunnen uitgespaard worden als er een NMR-toestel direct ter beschikking zou staan. Investeren betekent dus ook een besparing, waarmee de ziekenhuizen de vrees voor kostenontsporing van de overheid ontkrachten. Een andere besparing zou de efficiëntere financiering van nieuwe NMR-toestellen kunnen zijn, zoals blijkt uit een studie van het KCE (Kenniscentrum van de Gezondheidszorg). Ook de Vlaamse adviesraad VAR steunt de vraag naar afschaffing van het quotum.

Al meer dan dertig jaar geleden kochten de Vlaamse ziekenhuizen de eerste NMR-toestellen aan om foto's te maken voor inwendige geneeskundige analyses. In een aantal gevallen, bijvoorbeeld bij kinderen en zwangere vrouwen, zijn deze toestellen beter geschikt dan de traditionele CT-apparaten, die met röntgenstralen werken. Omdat de overheid uit vrees voor financiële ontsporing vele jaren geleden een beperking heeft opgelegd op het aantal NMR-toestellen, kunnen vandaag heel wat instellingen geen NMR-scans uitvoeren. De anderen zijn dan weer overbevraagd, met lange wachttijden tot gevolg. Een ander gevolg, zo stelt koepelorganisatie Zorgnet Vlaanderen, is dat er veel meer CT-scans worden uitgevoerd, terwijl dit niet altijd de beste medische keuze is.Een bevraging bij de ziekenhuizen leert dat er jaarlijks 45.360 CT-scans zouden kunnen uitgespaard worden als er een NMR-toestel direct ter beschikking zou staan. Investeren betekent dus ook een besparing, waarmee de ziekenhuizen de vrees voor kostenontsporing van de overheid ontkrachten. Een andere besparing zou de efficiëntere financiering van nieuwe NMR-toestellen kunnen zijn, zoals blijkt uit een studie van het KCE (Kenniscentrum van de Gezondheidszorg). Ook de Vlaamse adviesraad VAR steunt de vraag naar afschaffing van het quotum.