Vlaanderen zit in de kopgroep wat het aantal zelfdodingen betreft: jaarlijks

zijn er meer dan 1.000 mensen die zelfmoord plegen. Meer dan 9.000 mensen ondernemen een zelfmoordpoging.

Onder leiding van gezondheidseconoom Lieven Annemans voerde een team een studie uit naar de kosten en baten van De Zelfmoordlijn. Daarbij werd gekeken naar de verhouding tussen de geïnvesteerde middelen in de Zelfmoordlijn en maatschappelijke winst die gemaakt wordt door deze interventie.

De Zelfmoordlijn werd in 2011 5.000 keer gecontacteerd. Dat kostte 218.000 euro, ongeveer 43 euro per persoon. Het team van Annemans berekende dat een zelfmoordpoging het Riziv 3.376 euro kost in het jaar na de poging. Dat gaat onder meer over hospitalisatie en nazorg. Bij zelfdoding is dat 1.178 euro. De kost voor de maatschappij - door het verlies van productiviteit - bedraagt bij een poging 43.438 euro in jaar 1. Bij zelfdoding is dat zelfs 60.537 euro per jaar.

Uit nagesprekken en vergelijkbare studies in het buitenland blijkt dat over een periode van tien jaar minstens 162 en maximaal 419 zelfmoordpogingen vermeden worden door een dergelijke lijn. Bij zelfdodingen is dat 26 tot 65. Op die manier wordt maximaal 2 miljoen euro netto bespaard voor het Riziv en 23 miljoen euro voor de maatschappij. Elke euro die geïnvesteerd wordt in de Zelfmoordlijn kan er dus tien opbrengen voor de ziekteverzekering.

"Dit onderzoek bevestigt dat we de investeringen van zowel de Vlaamse overheid als van onze sponsors meer dan waard zijn", zegt Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter preventie van Zelfdoding. "Deze resultaten zijn een duwtje in de rug, maar er is nog veel werk".

De Zelfmoordlijn is te bereiken op het nummer 02/649 95 55 of op zelfmoordlijn.be

Vlaanderen zit in de kopgroep wat het aantal zelfdodingen betreft: jaarlijkszijn er meer dan 1.000 mensen die zelfmoord plegen. Meer dan 9.000 mensen ondernemen een zelfmoordpoging. Onder leiding van gezondheidseconoom Lieven Annemans voerde een team een studie uit naar de kosten en baten van De Zelfmoordlijn. Daarbij werd gekeken naar de verhouding tussen de geïnvesteerde middelen in de Zelfmoordlijn en maatschappelijke winst die gemaakt wordt door deze interventie. De Zelfmoordlijn werd in 2011 5.000 keer gecontacteerd. Dat kostte 218.000 euro, ongeveer 43 euro per persoon. Het team van Annemans berekende dat een zelfmoordpoging het Riziv 3.376 euro kost in het jaar na de poging. Dat gaat onder meer over hospitalisatie en nazorg. Bij zelfdoding is dat 1.178 euro. De kost voor de maatschappij - door het verlies van productiviteit - bedraagt bij een poging 43.438 euro in jaar 1. Bij zelfdoding is dat zelfs 60.537 euro per jaar. Uit nagesprekken en vergelijkbare studies in het buitenland blijkt dat over een periode van tien jaar minstens 162 en maximaal 419 zelfmoordpogingen vermeden worden door een dergelijke lijn. Bij zelfdodingen is dat 26 tot 65. Op die manier wordt maximaal 2 miljoen euro netto bespaard voor het Riziv en 23 miljoen euro voor de maatschappij. Elke euro die geïnvesteerd wordt in de Zelfmoordlijn kan er dus tien opbrengen voor de ziekteverzekering. "Dit onderzoek bevestigt dat we de investeringen van zowel de Vlaamse overheid als van onze sponsors meer dan waard zijn", zegt Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter preventie van Zelfdoding. "Deze resultaten zijn een duwtje in de rug, maar er is nog veel werk". De Zelfmoordlijn is te bereiken op het nummer 02/649 95 55 of op zelfmoordlijn.be