Er is niet één specifieke oorzaak van een hoge bloeddruk. Vaak is het een combinatie van erfelijkheid en levensstijl. Aanpassingen in je dagelijkse gewoontes kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen.

Afvallen en sporten

Bij één op de vijf mensen met een hoge bloeddruk is overgewicht de oorzaak. Vermageren helpt. Als je één kilo afvalt, neemt de bovendruk al af met 1,6 mmHg en de onderdruk met 1,3 mmHg.

Voldoende beweging kan ook de bloeddruk helpen verlagen. Dit betekent niet dat je moet beginnen trainen als een topsporter. Wandelen in plaats van met de auto te gaan en boodschappen doen met de fiets kan al veel verschil maken.

Minder alcohol

Matig drinken kan voordelen hebben, maar wanneer je meer dan drie alcoholische drankjes per dag drinkt, verhoog je je bloeddruk en de kans op een hartinfarct. Kijk dus eens kritisch naar wat je precies per dag drinkt en zorg dat het binnen de perken blijft.

Stoppen met roken

Roken zorgt voor een stijging van de bloeddruk en een minder flexibele bloedwand. Stoppen met roken is altijd goed voor de gezondheid, maar wanneer je last hebt van een te hoge bloeddruk, heb je nog een extra reden. Er zijn ontelbaar veel methodes om te stoppen.

Minder zout

Zout heeft goede eigenschappen en is onmisbaar voor je lichaam. Maar te veel zout leidt tot te veel natrium in het lichaam. Helaas bevat onze voeding vaak veel te veel zout.

Nu lijkt dat makkelijk terug te draaien, gewoon wat minder zout strooien. Maar helaas komt driekwart van het zout dat je binnenkrijgt rechtstreeks uit brood, soep, sauzen, kant- en klaarmaaltijden, drop en vleeswaren.

Kies dus vaker voor zoutarme producten en laat het zoutvaatje in de kast. Een beetje minder zout kan al veel gezondheidsvoordeel opleveren.

Meer kalium

Zorg dat je genoeg kalium binnenkrijgt. Kalium is een stof die in veel voedingsmiddelen zit en die je lichaam helpt om het teveel aan natrium uit te scheiden. Zo herstelt het de natuurlijke balans in het lichaam. Kalium zit in verschillende groenten, fruit en zuivelproducten.

Er is niet één specifieke oorzaak van een hoge bloeddruk. Vaak is het een combinatie van erfelijkheid en levensstijl. Aanpassingen in je dagelijkse gewoontes kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen.Bij één op de vijf mensen met een hoge bloeddruk is overgewicht de oorzaak. Vermageren helpt. Als je één kilo afvalt, neemt de bovendruk al af met 1,6 mmHg en de onderdruk met 1,3 mmHg.Voldoende beweging kan ook de bloeddruk helpen verlagen. Dit betekent niet dat je moet beginnen trainen als een topsporter. Wandelen in plaats van met de auto te gaan en boodschappen doen met de fiets kan al veel verschil maken.Matig drinken kan voordelen hebben, maar wanneer je meer dan drie alcoholische drankjes per dag drinkt, verhoog je je bloeddruk en de kans op een hartinfarct. Kijk dus eens kritisch naar wat je precies per dag drinkt en zorg dat het binnen de perken blijft.Roken zorgt voor een stijging van de bloeddruk en een minder flexibele bloedwand. Stoppen met roken is altijd goed voor de gezondheid, maar wanneer je last hebt van een te hoge bloeddruk, heb je nog een extra reden. Er zijn ontelbaar veel methodes om te stoppen. Zout heeft goede eigenschappen en is onmisbaar voor je lichaam. Maar te veel zout leidt tot te veel natrium in het lichaam. Helaas bevat onze voeding vaak veel te veel zout. Nu lijkt dat makkelijk terug te draaien, gewoon wat minder zout strooien. Maar helaas komt driekwart van het zout dat je binnenkrijgt rechtstreeks uit brood, soep, sauzen, kant- en klaarmaaltijden, drop en vleeswaren. Kies dus vaker voor zoutarme producten en laat het zoutvaatje in de kast. Een beetje minder zout kan al veel gezondheidsvoordeel opleveren.Zorg dat je genoeg kalium binnenkrijgt. Kalium is een stof die in veel voedingsmiddelen zit en die je lichaam helpt om het teveel aan natrium uit te scheiden. Zo herstelt het de natuurlijke balans in het lichaam. Kalium zit in verschillende groenten, fruit en zuivelproducten.