Dat lezen goed is voor het geheugen en stressverlagend werkt, wisten we al, maar of het ook langer doet leven? Dat onderzochten wetenschappers van de Yale University en ze volgden daarvoor 3.635 50-plussers gedurende een periode van 12 jaar. De studie werd zopas gepubliveerd in het tijdschrift Social Science and Medicine.

Ze kwamen tot de vaststelling dat wie meer dan 3,5 uur per week leest, 23% minder kans had om tijdens de duur van de studie te overlijden. Wie minder dan 3,5 uur per week las, had nog steeds 17% meer overlevingskans dan niet-lezers. Bovendien bleek ook dat boeken lezen een groter gezondheidsvoordeel oplevert dan wie kranten en magazines leest.

"Mensen die veel boeken lezen, hebben sterkere cognitieve capaciteiten", benadrukt Avni Bavishi, één van de onderzoekers. Volgens de onderzoekers is hogere levensverwachting toe te schrijven aan twee cognitieve vaardigheden. Enerzijds vergt het lezen van een boek een 'cognitieve betrokkenheid'. De lezer moet zich engageren ten opzichte van het verhaal. Dat vergroot de woordenschat, het denkvermogen en de concentratie. Anderzijds bevorderen boeken ook de empathie en de emotionele intelligentie.

Volgens de onderzoekers zijn mensen met superieure cognitieve vaardigheden beter bestand tegen bepaalde gezondheidsproblemen die door veroudering zouden worden veroorzaakt.

U weet dus wat u te doen staat: een half uur per dag een boek lezen! (LB)

Dat lezen goed is voor het geheugen en stressverlagend werkt, wisten we al, maar of het ook langer doet leven? Dat onderzochten wetenschappers van de Yale University en ze volgden daarvoor 3.635 50-plussers gedurende een periode van 12 jaar. De studie werd zopas gepubliveerd in het tijdschrift Social Science and Medicine.Ze kwamen tot de vaststelling dat wie meer dan 3,5 uur per week leest, 23% minder kans had om tijdens de duur van de studie te overlijden. Wie minder dan 3,5 uur per week las, had nog steeds 17% meer overlevingskans dan niet-lezers. Bovendien bleek ook dat boeken lezen een groter gezondheidsvoordeel oplevert dan wie kranten en magazines leest. "Mensen die veel boeken lezen, hebben sterkere cognitieve capaciteiten", benadrukt Avni Bavishi, één van de onderzoekers. Volgens de onderzoekers is hogere levensverwachting toe te schrijven aan twee cognitieve vaardigheden. Enerzijds vergt het lezen van een boek een 'cognitieve betrokkenheid'. De lezer moet zich engageren ten opzichte van het verhaal. Dat vergroot de woordenschat, het denkvermogen en de concentratie. Anderzijds bevorderen boeken ook de empathie en de emotionele intelligentie. Volgens de onderzoekers zijn mensen met superieure cognitieve vaardigheden beter bestand tegen bepaalde gezondheidsproblemen die door veroudering zouden worden veroorzaakt. U weet dus wat u te doen staat: een half uur per dag een boek lezen! (LB)