Ook op vlak van beweging in het algemeen doen werknemers met een lang woon-werktraject het opvallend slecht. De helft van werknemers die dagelijks langer dan een uur onderweg zijn, is niet meer dan 2 maal per week langer dan een halfuur in beweging.

'We vinden dit logisch, en begrijpen dat je na al dat gependel minder tijd en energie vindt om te bewegen. Net daarom willen we de zaken omdraaien en een mentaliteitswijziging creëren om meer te bewegen en minder te zitten op de werkvloer', aldus Lynn Pellens, expert gezondheid bij Partena Ziekenfonds. 'We moeten af van het imago dat wie lang stil zit, braaf is.'

Pendelaars bewegen veel te weinig

In mei lanceerde Partena Ziekenfonds de sensibiliseringscampagne ikziejewelzitten.be om het belang van minder zitten aan te kaarten. De gemiddelde Vlaming met een zittend beroep (60% van de actieve populatie) zit meer dan negen uur per dag en onderbreekt dat zitten veel de weinig. Vooral daar ligt het probleem: op de werkvloer. Meer dan 43.000 personen vulden de 'Zittest' in en kregen tips om minder te zitten. Uit de resultaten blijkt dat werknemers die lang onderweg zijn naar het werk beduidend minder sporten en in beweging zijn dan zij die dichter bij huis werken.

Werkgevers spelen een grote rol

Een actieve levensstijl, en vooral niet te veel stilzitten, is nochtans belangrijk voor de gezondheid. Partena Ziekenfonds roept werkgevers daarom op om beweging op het werk aan te moedigen. Bijvoorbeeld door rechtopstaand werken of eenvoudige beweegingsoefeningen te promoten. Een mentaliteitswijziging op de werkvloer kan een wereld van verschil betekenen voor de gezondheid van werknemers. 'Nochtans kan je met bijvoorbeeld een simpel tennisballetje al heel wat bewegingsoefeningen doen. Af en toe een halfuurtje rechtopstaand werken of vergaderen zou ook een groot verschil maken. Maar naast het minder zitten te stimuleren door bewegingsoefeningen of rechtopstaand werken, heeft ook de bedrijfscultuur een invloed op de beweging. Werkgevers spelen hierin een grote rol, zij moeten minder zitten mee helpen faciliteren.'

Ook goed nieuws

Er is ook postief nieuws. Werknemers die met het openbaar vervoer pendelen en langer dan een uur onderweg zijn, bewegen meer dan automobilisten die langer dan een uur onderweg zijn. Bijvoorbeeld door naar de halte te wandelen of van perron te wisselen. Dat is ook beweging. Maar dat staat nog steeds in schril contrast met werknemers die vlakbij het werk wonen (minder dan 15 min). Meer dan 7 op 10 van hen is minstens drie keer per week in beweging (20 minuten aan matige intensiteit, bijvoorbeeld wandelen). Werknemers die niet lang onderweg hoeven te zijn, vinden wel voldoende de tijd om te bewegen.

Ook op vlak van beweging in het algemeen doen werknemers met een lang woon-werktraject het opvallend slecht. De helft van werknemers die dagelijks langer dan een uur onderweg zijn, is niet meer dan 2 maal per week langer dan een halfuur in beweging. 'We vinden dit logisch, en begrijpen dat je na al dat gependel minder tijd en energie vindt om te bewegen. Net daarom willen we de zaken omdraaien en een mentaliteitswijziging creëren om meer te bewegen en minder te zitten op de werkvloer', aldus Lynn Pellens, expert gezondheid bij Partena Ziekenfonds. 'We moeten af van het imago dat wie lang stil zit, braaf is.' In mei lanceerde Partena Ziekenfonds de sensibiliseringscampagne ikziejewelzitten.be om het belang van minder zitten aan te kaarten. De gemiddelde Vlaming met een zittend beroep (60% van de actieve populatie) zit meer dan negen uur per dag en onderbreekt dat zitten veel de weinig. Vooral daar ligt het probleem: op de werkvloer. Meer dan 43.000 personen vulden de 'Zittest' in en kregen tips om minder te zitten. Uit de resultaten blijkt dat werknemers die lang onderweg zijn naar het werk beduidend minder sporten en in beweging zijn dan zij die dichter bij huis werken. Een actieve levensstijl, en vooral niet te veel stilzitten, is nochtans belangrijk voor de gezondheid. Partena Ziekenfonds roept werkgevers daarom op om beweging op het werk aan te moedigen. Bijvoorbeeld door rechtopstaand werken of eenvoudige beweegingsoefeningen te promoten. Een mentaliteitswijziging op de werkvloer kan een wereld van verschil betekenen voor de gezondheid van werknemers. 'Nochtans kan je met bijvoorbeeld een simpel tennisballetje al heel wat bewegingsoefeningen doen. Af en toe een halfuurtje rechtopstaand werken of vergaderen zou ook een groot verschil maken. Maar naast het minder zitten te stimuleren door bewegingsoefeningen of rechtopstaand werken, heeft ook de bedrijfscultuur een invloed op de beweging. Werkgevers spelen hierin een grote rol, zij moeten minder zitten mee helpen faciliteren.' Er is ook postief nieuws. Werknemers die met het openbaar vervoer pendelen en langer dan een uur onderweg zijn, bewegen meer dan automobilisten die langer dan een uur onderweg zijn. Bijvoorbeeld door naar de halte te wandelen of van perron te wisselen. Dat is ook beweging. Maar dat staat nog steeds in schril contrast met werknemers die vlakbij het werk wonen (minder dan 15 min). Meer dan 7 op 10 van hen is minstens drie keer per week in beweging (20 minuten aan matige intensiteit, bijvoorbeeld wandelen). Werknemers die niet lang onderweg hoeven te zijn, vinden wel voldoende de tijd om te bewegen.