De nieuwe HPV-test werd ontwikkeld door Novosanis, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, en DDL Diagnostic Laboratory. De resultaten van hun recente studie tonen een vergelijkbare gevoeligheid van de HPV-test in een eerste fractie urinestaal, dat werd genomen door vrouwen thuis met een Colli-Pee, het uitstrijkje genomen door een arts en een zelfgenomen cervico-vaginaal staal. In de geteste populatie werden alle ernstige stadia die voorloper zijn van baarmoederhalskanker (CIN3+ laesies) in alle drie de staaltypes opgespoord met de HPV test. Er was geen verschil tussen de eerste fractie urinestalen genomen in de ochtend en later in de namiddag.

Annemiek Leeman, DDL Diagnostic Laboratory: "Onder een groep vrouwen die in de Novosanis-DDL studie werden opgenomen na een afwijkend uitstrijkje, bleek de gevoeligheid voor de opsporing van HPV bij vrouwen met pre-kanker letsels die opvolging nodig hebben, vergelijkbaar te zijn met die van een uitstrijkje genomen door een arts en een door de vrouw zelf afgenomen uitstrijkje met een borsteltje. Het gebruik van een Colli-Pee maakt het erg gemakkelijk om de relevante eerste fractie urine gestandaardiseerd met bewaarbuffer op te vangen."

"We hopen dat in de nabije toekomst door een dergelijke niet-invasieve staalname die vrouwen gemakkelijk zelf kunnen uitvoeren, ook vrouwen over de streep getrokken worden die momenteel niet deelnemen aan de screeningsprogramma's." zegt Vanessa Vankerckhoven, CEO Novosanis. (LB)

De nieuwe HPV-test werd ontwikkeld door Novosanis, een spin-off van de Universiteit Antwerpen, en DDL Diagnostic Laboratory. De resultaten van hun recente studie tonen een vergelijkbare gevoeligheid van de HPV-test in een eerste fractie urinestaal, dat werd genomen door vrouwen thuis met een Colli-Pee, het uitstrijkje genomen door een arts en een zelfgenomen cervico-vaginaal staal. In de geteste populatie werden alle ernstige stadia die voorloper zijn van baarmoederhalskanker (CIN3+ laesies) in alle drie de staaltypes opgespoord met de HPV test. Er was geen verschil tussen de eerste fractie urinestalen genomen in de ochtend en later in de namiddag.Annemiek Leeman, DDL Diagnostic Laboratory: "Onder een groep vrouwen die in de Novosanis-DDL studie werden opgenomen na een afwijkend uitstrijkje, bleek de gevoeligheid voor de opsporing van HPV bij vrouwen met pre-kanker letsels die opvolging nodig hebben, vergelijkbaar te zijn met die van een uitstrijkje genomen door een arts en een door de vrouw zelf afgenomen uitstrijkje met een borsteltje. Het gebruik van een Colli-Pee maakt het erg gemakkelijk om de relevante eerste fractie urine gestandaardiseerd met bewaarbuffer op te vangen.""We hopen dat in de nabije toekomst door een dergelijke niet-invasieve staalname die vrouwen gemakkelijk zelf kunnen uitvoeren, ook vrouwen over de streep getrokken worden die momenteel niet deelnemen aan de screeningsprogramma's." zegt Vanessa Vankerckhoven, CEO Novosanis. (LB)