Weg met de rimpels

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Vanaf ons dertigste begint onze huid te verouderen. Er bestaan echter tal van methodes om rimpels tegen te gaan.

Vanaf ons dertigste jaar beginnen we tekenen van veroudering te vertonen. De opperhuid wordt dunner, in de lederhuid vermindert de doorbloeding (de huid wordt bleker), de collageen- en elastinevezels nemen af (met als gevolg: rimpeltjes en plooien) en het aantal talgklieren daalt (de huid wordt droger). Dit proces wordt versneld door overmatige blootstelling aan zonlicht en door roken.

Weg met de rimpels

De basis van elke huidverzorging is een goede hydratatie en een degelijke zonnebescherming. Verder zijn er tal van mogelijkheden.

Crèmes voor de rijpere huid

Zowat elke cosmeticafabrikant heeft tegenwoordig een aparte lijn die specifiek gericht is op de verzorging van de rijpere huid. Recente nieuwkomers in dit segment zijn Protient Fortify van RoC, Platinéum van Lancôme en Symbiocéa van Daniel Jouvance.

Vrije radicalen beperken

Vrije radicalen spelen bij de huidveroudering een belangrijke rol. Geen wonder dat in antiverouderingscrèmes gretig antioxidanten worden verwerkt. Enkele voorbeelden: Skin Caviar Intensive Am-poule Treatment van La Prairie, Gold Future van Helena Rubinstein, Lift Anti-Rides Jour van Clarins.

Peelings

Zeer fijne rimpels kunnen aangepakt worden met een peeling. Een peeling met vitamine A-zuur heeft een stimulerend effect op het bindweefsel. Bij een agres- sievere chemische peeling (bijv. met het trichloorazijnzuur TCA) wordt de opperhuid met een etsende vloeistof (deels) verwijderd. Deze peelings moeten onder medische controle gebeuren.

Laser

Ook met een CO2-laser kan het bovenste laagje opperhuid worden verwijderd (in dit geval verdampt) waardoor onregelmatigheden verdwijnen.

Microdermabrasie

Een heel nieuwe trend zijn de microdermabrasiepakketten waarmee u thuis zelf een soort peeling uitvoert: een dun laagje van de opperhuid wordt verwijderd.

Botox

Om fronsrimpels en kraaienpootjes aan te pakken wordt met een fijne naald botulinetoxine ingespoten. Het verlamt de kleine spiertjes die de rimpels veroorzaken. Het resultaat blijft een viertal maanden.

Isolagen

Isolagen is een techniek die gebruikmaakt van lichaamseigen cellen om rimpels, lijntjes en littekens van acne of brandwonden weg te werken. Onder lokale verdoving worden eerst enkele millimeters huid achter het oor weggenomen. Dit weefsel wordt naar het Isolagenlabo in Londen gestuurd. Hier worden de fibroblasten vermenigvuldigd en na een 8-tal weken stuurt het labo een ampul met miljoenen nieuwe fibroblasten terug naar de arts. Hij injecteert de fibroblasten in twee sessies in de specifieke probleemzone om daar de collageenproductie te herstellen. Na 6 weken tot 4 maanden is het resultaat zichtbaar en het zou jaren aanhouden. Goedkoop is de techniek echter niet. Een behandeling kost momenteel ongeveer A 4500.

Rimpels opvullen

Rimpels en groeven kunnen weggewerkt worden door er een vulmateriaal in te spuiten. Er bestaan tal van materialen en de duur van het resultaat wordt daardoor bepaald. Het inspuiten van collageen bijvoorbeeld is tijdelijk (10 tot 12 maanden), lipofilling (het inspuiten van lichaamseigen vet in de rimpels) zou gedurende ongeveer 5 jaar resultaat geven.

Onderhuidse draden

Niet alleen rimpels geven het gelaat een ouder uitzicht. Door het verlies van elasticiteit gaat het ook uitzakken: de ovalen vorm van het gelaat vervaagt, de wangen hangen door,... Wie niet meteen onder het mes wil voor een facelift, kan tegenwoordig opmerkelijke resultaten bekomen door onderhuids draden te laten inbrengen. De meest recente techniek op dit vlak gebruikt Aptosdraden. Deze zijn vergelijkbaar met het materiaal dat gebruikt wordt om hechtingen uit te voeren, maar ze vertonen over de hele lengte kleine weerhaakjes. Door deze haakjes hecht de draad zich stevig in het onderhuidse weefsel en op die manier belet hij dat dit weefsel gaat doorhangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content