Vlamingen slikken massaal slaapmedicatie en dit vaak gedurende jaren. Minstens één derde van de 50-plussers neemt een slaappil. In woonzorgcentra loopt dit op tot de helft. "Het positieve effect van slaapmedicatie verdwijnt snel en er ontstaan problemen zoals concentratieverlies, geheugenproblemen en vermoeidheid overdag. Hierdoor is men minder fysiek actief en neemt de spierkracht, de mobiliteit en het evenwicht af. Allemaal factoren die het risico op een val bij ouderen doen toenemen", aldus het persbericht.

Eén op 3 50-plussers in Vlaanderen valt minstens één keer per jaar. In woonzorgcentra loopt dit op tot 70 procent. Een valpartij betekent een zes keer hogere kans op een ziekenhuisopname. De actieweek beveelt ouderen aan om regelmatig te wandelen, lichte huishoudelijke taken te doen of te spelen met de kleinkinderen. "Dagelijks 30 minuten extra bewegen, zoals zwemmen, fietsen of dansen, verbetert de conditie, de spierkracht, de gezondheid en vooral ook de slaap. Bovendien daalt het valrisico", luidt het. De week van de valpreventie is een jaarlijks initiatief van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen in samenwerking met de Logo's Vlaanderen (Lokaal Gezondheidsoverleg) en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie.

Vlamingen slikken massaal slaapmedicatie en dit vaak gedurende jaren. Minstens één derde van de 50-plussers neemt een slaappil. In woonzorgcentra loopt dit op tot de helft. "Het positieve effect van slaapmedicatie verdwijnt snel en er ontstaan problemen zoals concentratieverlies, geheugenproblemen en vermoeidheid overdag. Hierdoor is men minder fysiek actief en neemt de spierkracht, de mobiliteit en het evenwicht af. Allemaal factoren die het risico op een val bij ouderen doen toenemen", aldus het persbericht. Eén op 3 50-plussers in Vlaanderen valt minstens één keer per jaar. In woonzorgcentra loopt dit op tot 70 procent. Een valpartij betekent een zes keer hogere kans op een ziekenhuisopname. De actieweek beveelt ouderen aan om regelmatig te wandelen, lichte huishoudelijke taken te doen of te spelen met de kleinkinderen. "Dagelijks 30 minuten extra bewegen, zoals zwemmen, fietsen of dansen, verbetert de conditie, de spierkracht, de gezondheid en vooral ook de slaap. Bovendien daalt het valrisico", luidt het. De week van de valpreventie is een jaarlijks initiatief van het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen in samenwerking met de Logo's Vlaanderen (Lokaal Gezondheidsoverleg) en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie.