Dat hun vraag veel bijval geniet blijkt uit het succes van de zopas gelanceerde petitie. Die is intussen al door ruim 36.000 Vlamingen ondertekend.

Hoe kiest u als patiënt het beste ziekenhuis uit voor uw specifieke aandoening of ingreep? Het blijft vandaag als leek bijzonder moeilijk om die keuze te maken, bij gebrek aan objectieve informatie. Dat stellen Test-Aankoop en de Vlaamse Liga tegen Kanker vast.

Nochtans zijn er in Vlaanderen al stappen in de goede richting gezet. Zo zijn er sinds dit jaar de zogeheten kwaliteitsindicatoren, waarbij Vlaamse ziekenhuizen hun resultaten bijhouden in vijf verschillende gezondheidsdomeinen. Dat gaat onder meer over de behandeling van borstkanker, het plaatsen van knie-en heupprothesen en de behandeling van acute hartinfarcten. De meerderheid van de Vlaamse ziekenhuizen doet hier vrijwillig aan mee. Maar het bekendmaken van de resultaten loopt minder vlot.

Selectief

Heel wat instellingen publiceren wel resultaten online maar vaak gebeurt op selectieve wijze. Zo beperken ze zich tot de domeinen waarin ze goed scoren, merkte Test-Aankoop. Bovendien is het lastig vergelijken omdat ziekenhuizen niet op een eenvormige manier over hun resultaten berichten. Vandaar de oproep van beide organisaties aan de overheid om die opdracht naar zich toe te trekken en te zorgen voor een onafhankelijke site waar alle resultaten van de deelnemende ziekenhuizen worden samengebracht. "Op die manier komt er eindelijk transparantie voor gebruikers. Dat zal patiënten helpen om doordachter te kiezen voor een bepaald ziekenhuis", aldus dr. Martine Van Hecke van Test-Aankoop.

Wie zit te wachten op gelijkaardige informatie van Waalse of Brusselse ziekenhuizen moet nog meer geduld oefenen. In Wallonië is wel al een kwaliteitsplan goedgekeurd maar zijn er op korte termijn geen kwaliteitsindicatoren gepland. En Brussel heeft nog zelfs geen plan in die richting klaar, stellen VLK en Test-Aankoop vast.

Dat hun vraag veel bijval geniet blijkt uit het succes van de zopas gelanceerde petitie. Die is intussen al door ruim 36.000 Vlamingen ondertekend.Hoe kiest u als patiënt het beste ziekenhuis uit voor uw specifieke aandoening of ingreep? Het blijft vandaag als leek bijzonder moeilijk om die keuze te maken, bij gebrek aan objectieve informatie. Dat stellen Test-Aankoop en de Vlaamse Liga tegen Kanker vast.Nochtans zijn er in Vlaanderen al stappen in de goede richting gezet. Zo zijn er sinds dit jaar de zogeheten kwaliteitsindicatoren, waarbij Vlaamse ziekenhuizen hun resultaten bijhouden in vijf verschillende gezondheidsdomeinen. Dat gaat onder meer over de behandeling van borstkanker, het plaatsen van knie-en heupprothesen en de behandeling van acute hartinfarcten. De meerderheid van de Vlaamse ziekenhuizen doet hier vrijwillig aan mee. Maar het bekendmaken van de resultaten loopt minder vlot.Heel wat instellingen publiceren wel resultaten online maar vaak gebeurt op selectieve wijze. Zo beperken ze zich tot de domeinen waarin ze goed scoren, merkte Test-Aankoop. Bovendien is het lastig vergelijken omdat ziekenhuizen niet op een eenvormige manier over hun resultaten berichten. Vandaar de oproep van beide organisaties aan de overheid om die opdracht naar zich toe te trekken en te zorgen voor een onafhankelijke site waar alle resultaten van de deelnemende ziekenhuizen worden samengebracht. "Op die manier komt er eindelijk transparantie voor gebruikers. Dat zal patiënten helpen om doordachter te kiezen voor een bepaald ziekenhuis", aldus dr. Martine Van Hecke van Test-Aankoop.Wie zit te wachten op gelijkaardige informatie van Waalse of Brusselse ziekenhuizen moet nog meer geduld oefenen. In Wallonië is wel al een kwaliteitsplan goedgekeurd maar zijn er op korte termijn geen kwaliteitsindicatoren gepland. En Brussel heeft nog zelfs geen plan in die richting klaar, stellen VLK en Test-Aankoop vast.