Een sterke handdruk maakt heel wat duidelijkheid over iemands zelfvertrouwen, temperament, dynamisme of agressiviteit. Maar er is meer aan de hand. Volgens studies uitgevoerd door Oostenrijkse demografen kan de kracht van de handgreep ook een eenvoudige maar nauwkeurige indicator zijn van de gezondheid van die persoon, ongeacht zijn echte leeftijd. Dat bericht het medische vakblad Artsenkrant. Hoe steviger de grip, hoe gezonder de man of vrouw in kwestie.

De kracht van de handgreep is op die manier een nuttige indicator van de veroudering van de populatie. De onderzoekers hebben een vijftigtal studies doorgenomen die wereldwijd bij mensen van verschillende leeftijden zijn uitgevoerd. Daarbij hebben ze vastgesteld dat de chronologische of echte leeftijd niet volstaat om de gezondheidstoestand te bepalen. Ze tonen aan dat de kracht van de handgreep wel een van de efficiëntste manieren kan zijn om de biologische leeftijd bij het verouderen te meten. Dit moet natuurlijk aangevuld worden met andere biomarkers zoals aftakeling van de geestelijke functies, de bloeddruk, de spierkracht in de benen, de toestand van de slagaders ...

Bij meting van de sterkte van de handgreep werd ook vastgesteld dat mensen met een hoger scholingsniveau doorgaans minder snel verouderen dan mensen die hun middelbare school niet afgemaakt hebben.

Een sterke handdruk maakt heel wat duidelijkheid over iemands zelfvertrouwen, temperament, dynamisme of agressiviteit. Maar er is meer aan de hand. Volgens studies uitgevoerd door Oostenrijkse demografen kan de kracht van de handgreep ook een eenvoudige maar nauwkeurige indicator zijn van de gezondheid van die persoon, ongeacht zijn echte leeftijd. Dat bericht het medische vakblad Artsenkrant. Hoe steviger de grip, hoe gezonder de man of vrouw in kwestie.De kracht van de handgreep is op die manier een nuttige indicator van de veroudering van de populatie. De onderzoekers hebben een vijftigtal studies doorgenomen die wereldwijd bij mensen van verschillende leeftijden zijn uitgevoerd. Daarbij hebben ze vastgesteld dat de chronologische of echte leeftijd niet volstaat om de gezondheidstoestand te bepalen. Ze tonen aan dat de kracht van de handgreep wel een van de efficiëntste manieren kan zijn om de biologische leeftijd bij het verouderen te meten. Dit moet natuurlijk aangevuld worden met andere biomarkers zoals aftakeling van de geestelijke functies, de bloeddruk, de spierkracht in de benen, de toestand van de slagaders ... Bij meting van de sterkte van de handgreep werd ook vastgesteld dat mensen met een hoger scholingsniveau doorgaans minder snel verouderen dan mensen die hun middelbare school niet afgemaakt hebben.