Cru gesteld kwamen volgens de ene wetenschapper alleen taaie structuren als tarwezemelen in aanmerking voor de benaming van voedingsvezel, terwijl voor de andere elke wat moeilijker verterende structuur in de voeding die naam mocht dragen. Uiteraard werkte die onduidelijkheid niet in het voordeel van helder voedingsadvies voor de bevolking. Bovendien liet het voedselfabrikanten toe allerhande niet onderbouwde gezondheidsclaims te maken. Met de nieuwe consensus lijkt daar nu eindelijk een einde aan te komen.

Voedingsvezels zijn een onmisbaar element voor een goede gezondheid. Ze zouden de spijsvertering en stoelgang stimuleren, de bloeddruk verlagen, de spiegels van het slechte LDL-cholesterol doen dalen en de piekreacties van het lichaam op de opname van suiker en complexe koolhydraten uitvlakken.

De meeste studies die zulke voordelen vaststelden, keken naar het aandeel van fruit, groenten en volle granen in het dieet. Ze verwijzen dus naar de complexe koolhydraten van de celwanden van plantaardig voedsel die deel uitmaken van een gevarieerde, evenwichtige voeding.

Tot daar geen probleem. Maar dat was er wel in verband me de verteerbaarheid. Verteerbaarheid is een moeilijk te omschrijven begrip en al even moeilijk te meten, zeker bij mensen. Overeengekomen is dat alles wat in de dunne darm verteert, niet als voedingsvezel in aanmerking komt. Voedingsvezel hoort dus min of meer ongeschonden tot in de dikke darm te raken om daar ten prooi te vallen aan de fauna die er leeft.

Er was ook onduidelijkheid over synthetische complexe koolhydraten en uit voedsel geraffineerde complexe koolhydraten die gelijkaardige effecten lijken te hebben als ongeraffineerde natuurlijke voeding. Voorlopig worden ze niet aangerekend als voedingsvezel. Daarvoor moet er nog meer wetenschappelijke duidelijkheid komen.

Finaal blijft het advies voor een goede opname van voedingsvezel echter nog steeds vrij eenvoudig: wie voldoende fruit, groenten en volle graanproducten eet, hoeft zich over de opname van voldoende voedingsvezels geen zorgen te maken.

Cru gesteld kwamen volgens de ene wetenschapper alleen taaie structuren als tarwezemelen in aanmerking voor de benaming van voedingsvezel, terwijl voor de andere elke wat moeilijker verterende structuur in de voeding die naam mocht dragen. Uiteraard werkte die onduidelijkheid niet in het voordeel van helder voedingsadvies voor de bevolking. Bovendien liet het voedselfabrikanten toe allerhande niet onderbouwde gezondheidsclaims te maken. Met de nieuwe consensus lijkt daar nu eindelijk een einde aan te komen. Voedingsvezels zijn een onmisbaar element voor een goede gezondheid. Ze zouden de spijsvertering en stoelgang stimuleren, de bloeddruk verlagen, de spiegels van het slechte LDL-cholesterol doen dalen en de piekreacties van het lichaam op de opname van suiker en complexe koolhydraten uitvlakken. De meeste studies die zulke voordelen vaststelden, keken naar het aandeel van fruit, groenten en volle granen in het dieet. Ze verwijzen dus naar de complexe koolhydraten van de celwanden van plantaardig voedsel die deel uitmaken van een gevarieerde, evenwichtige voeding. Tot daar geen probleem. Maar dat was er wel in verband me de verteerbaarheid. Verteerbaarheid is een moeilijk te omschrijven begrip en al even moeilijk te meten, zeker bij mensen. Overeengekomen is dat alles wat in de dunne darm verteert, niet als voedingsvezel in aanmerking komt. Voedingsvezel hoort dus min of meer ongeschonden tot in de dikke darm te raken om daar ten prooi te vallen aan de fauna die er leeft. Er was ook onduidelijkheid over synthetische complexe koolhydraten en uit voedsel geraffineerde complexe koolhydraten die gelijkaardige effecten lijken te hebben als ongeraffineerde natuurlijke voeding. Voorlopig worden ze niet aangerekend als voedingsvezel. Daarvoor moet er nog meer wetenschappelijke duidelijkheid komen. Finaal blijft het advies voor een goede opname van voedingsvezel echter nog steeds vrij eenvoudig: wie voldoende fruit, groenten en volle graanproducten eet, hoeft zich over de opname van voldoende voedingsvezels geen zorgen te maken.