Bloeddruk is de druk die op de wanden van je bloedvaten wordt uitgeoefend, elke keer als je hart samentrekt. Je hart pompt zestig tot tachtig keer per minuut, en zo wordt je bloed door je slagaders en aders gepompt.

Als je arts je bloeddruk meet, kijkt hij zowel naar de bovendruk als de onderdruk. De bovendruk of systolische druk is de druk op de vaatwand als het hart het bloed in de slagaders pompt. Doordat er meer bloed in de slagaders wordt geduwd, stijgt de druk. De onderdruk of diastolische druk is de druk die ontstaat als het hart zich terug vult met bloed na de hartslag. De druk in de slagaders daalt dan.

Je bloeddruk schommelt soms van minuut tot minuut, net zoals je hartslag wisselt. Als je emotioneel bent, gaat je hart sneller kloppen en zal je bloeddruk ook omhoog gaan. Als je slaapt daarentegen, zal je bloeddruk normaal gezien dalen.

Overigens verandert je bloeddruk ook met de leeftijd en zijn er geslachtsverschillen. Als je ouder wordt, stijgt je bloeddruk, en dan vooral de bovendruk. Vrouwen hebben gemiddeld een lagere bloeddruk dan mannen van dezelfde leeftijd. Vanaf de menopauze stijgt de bloeddruk van de vrouw echter, tot hij een beetje hoger ligt dan die van mannen.

Meting

Je bloeddruk kan direct of indirect gemeten worden. Doorgaans voert je arts een indirecte meting uit. Daarbij omsnoert hij je arm of been met een holle gummiband. Met een ballonnetje pompt hij lucht in die gummiband, waardoor er druk wordt uitgeoefend in binnenwaartse richting. Daardoor wordt de slagader dichtgedrukt. Zo onderzoekt de arts bij welke uitwendige druk de slagader in het omsnoerde lichaamsdeel net niet meer volledig wordt dichtgedrukt - dit is de bovendruk - of helemaal niet meer wordt dichtgedrukt - dit is de onderdruk.

Bij de directe meting wordt een drukopnemer met een dun kunststof buisje aangesloten op een slagader. Deze manier van meten is niet courant.

Normaal-laag-hoog

Voor een gezonde persoon is een bloeddruk van 120 boven 80 optimaal. Dit is een bovendruk van 120 mmHg en een onderdruk van 80 mmHg. Indien de bloeddruk minder dan 140 over 90 is, spreekt men van een normale bloeddruk. Een bloeddruk van meer dan 160/95 is een hoge bloeddruk.

Meer over een hoge en lage bloeddruk en tips om zelf je bloeddruk te verlagen.

Bloeddruk is de druk die op de wanden van je bloedvaten wordt uitgeoefend, elke keer als je hart samentrekt. Je hart pompt zestig tot tachtig keer per minuut, en zo wordt je bloed door je slagaders en aders gepompt. Als je arts je bloeddruk meet, kijkt hij zowel naar de bovendruk als de onderdruk. De bovendruk of systolische druk is de druk op de vaatwand als het hart het bloed in de slagaders pompt. Doordat er meer bloed in de slagaders wordt geduwd, stijgt de druk. De onderdruk of diastolische druk is de druk die ontstaat als het hart zich terug vult met bloed na de hartslag. De druk in de slagaders daalt dan. Je bloeddruk schommelt soms van minuut tot minuut, net zoals je hartslag wisselt. Als je emotioneel bent, gaat je hart sneller kloppen en zal je bloeddruk ook omhoog gaan. Als je slaapt daarentegen, zal je bloeddruk normaal gezien dalen. Overigens verandert je bloeddruk ook met de leeftijd en zijn er geslachtsverschillen. Als je ouder wordt, stijgt je bloeddruk, en dan vooral de bovendruk. Vrouwen hebben gemiddeld een lagere bloeddruk dan mannen van dezelfde leeftijd. Vanaf de menopauze stijgt de bloeddruk van de vrouw echter, tot hij een beetje hoger ligt dan die van mannen. Je bloeddruk kan direct of indirect gemeten worden. Doorgaans voert je arts een indirecte meting uit. Daarbij omsnoert hij je arm of been met een holle gummiband. Met een ballonnetje pompt hij lucht in die gummiband, waardoor er druk wordt uitgeoefend in binnenwaartse richting. Daardoor wordt de slagader dichtgedrukt. Zo onderzoekt de arts bij welke uitwendige druk de slagader in het omsnoerde lichaamsdeel net niet meer volledig wordt dichtgedrukt - dit is de bovendruk - of helemaal niet meer wordt dichtgedrukt - dit is de onderdruk. Bij de directe meting wordt een drukopnemer met een dun kunststof buisje aangesloten op een slagader. Deze manier van meten is niet courant. Voor een gezonde persoon is een bloeddruk van 120 boven 80 optimaal. Dit is een bovendruk van 120 mmHg en een onderdruk van 80 mmHg. Indien de bloeddruk minder dan 140 over 90 is, spreekt men van een normale bloeddruk. Een bloeddruk van meer dan 160/95 is een hoge bloeddruk. Meer over een hoge en lage bloeddruk en tips om zelf je bloeddruk te verlagen.