Stel dat u op de een of andere manier opnieuw 18 jaar oud zou kunnen zijn en, met de ervaring die u nu hebt, uw volwassen leven zou kunnen overdoen, wat zou u dan anders doen? En als we u zouden vragen om vandaag de balans van uw leven op te maken, zou u dan zeggen dat u tevreden bent met het leven dat u tot nu toe hebt geleid? Wat zou u anders doen? Of wat zou u precies op dezelfde manier overdoen? Al deze vragen legden we u enkele weken geleden voor. En heel wat bezoekers van deze website gaven hun antwoord.

Voor één op de drie respondenten verliep het leven anders dan ze zich hadden voorgesteld toen ze jong waren. Slechts 5 % was van oordeel dat het lot hen nog gunstiger gezind was geweest dan ze ooit hadden durven dromen.

Wat zou men anders doen indien men zijn leven kon overdoen? Zeker niet meer beginnen te roken! Daar is meer dan 90 % van de respondenten rostvast van overtuigd. Een ander opvallen resultaat: 80 % is van oordeel dat ze, wat hun kinderen betreft, opnieuw dezelfde keuzes zouden maken. 60 % zou een andere studiekeuze maken en 51 % zou voor een ander beroep opteren. En één persoon op vier zou een andere partner kiezen.

Op de vraag "Hebt u uw dromen kunnen verwezenlijken?" antwoordt slechts 17 % van de vrouwen positief, tegenover 24 % van de mannen. Wat de grote keuzes in het leven betreft zijn de verschillen tussen beide geslachten opvallend. Meer dan de helft van de mannen is van oordeel dat hij beter geslaagd is in het leven dan hij verwacht had toen hij 18 was. 53 % van de vrouwen meent dan hun leven helemaal niet geworden is wat ze op 18-jarige leeftijd hadden gedroomd. Logisch dus dat meer mannen dan vrouwen tevreden zijn met de richting die hun leven is ingeslagen.

Een bloemlezing uit de reacties

Om u een idee te geven van de dingen waarover de deelnemers aan de enquête trots waren of net spijt hadden, hebben we de meest voorkomende, maar ook de origineelste antwoorden op een rijtje gezet.

De dromen die u niet hebt waargemaakt

"Leven zonder financiële zorgen"
"Een caféetje openen"
"Kinderen hebben" - "Meer kinderen hebben" - "Een groot gezin hebben"
"Een wereldreis maken" - "Leven in een zonnig land" - "In het buitenland wonen"
"Een universitair diploma behalen"
"Voor een humanitaire organisatie werken"
"De top bereiken in de sport die ik beoefende"
"Rijk worden"
"Een boek uitbrengen"
"Piloot worden"
"Een huis bouwen"
"De lotto winnen!"
"Piano leren spelen"
"Zelfstandige zijn"
"15 kilo kwijtspelen"
"Roger Moore ontmoeten"

De fouten die u niet opnieuw zou maken

"Ervan overtuigd zijn dat men slechts een keer in zijn leven iemand echt kan liefhebben. Een tweede keer is dit even goed mogelijk, zelfs beter!"
"Alles opgeven voor mijn beroep"
"Met de verkeerde man trouwen" - "Trouwen" - "Te vroeg trouwen" - "Trouwen met mijn eerste liefde"
"Onvoldoende genieten van het leven"
"Mijn studies stopzetten" - "Geen studies doen" - "Een slechte studiekeuze maken"
"De raad van mijn moeder opvolgen"
"Beginnen roken"
"Teveel liefde geven, zonder er terug te krijgen"
"Meer kinderen hebben" - "Op te jonge leeftijd aan kinderen beginnen"
"Ik zou veel meer om mijn ouders geven"
"Op het platteland wonen"
"Niet in het buitenland gaan wonen" - "Niet reizen"
"Teveel vertrouwen stellen in anderen" - "Geen zelfvertrouwen hebben"
"Niet van mijn jeugd hebben genoten"
"Denken dat men geen vergissingen maakt in het leven!"
"Zou ik zonder deze vergissingen even gelukkig kunnen zijn vandaag?"

En wat u zeker niet zou veranderen

"Mijn kinderen" - "Mijn dochter" - "Mijn zoon" - "Mijn kleinkinderen"
"Mijn partner" - "Ons koppel" - "Mijn familie" - "Mijn huwelijk"
"Mijn levensstijl" - "Mijn leven" - "Mijn levensvisie"
"Mezelf!" - "Mijn karakter" - "Mijn persoonlijkheid"
"Mijn werk"
"Ik zou niets veranderen!"

Ook op 50-jarige leeftijd hebben we nog steeds alle tijd om de dromen die altijd door ons hoofd zijn blijven spoken, waar te maken. We hebben nog steeds de kans om de liefde van ons leven te ontmoeten, om van de kinderen te genieten, te reizen en volop te genieten van alles wat het leven voor ons in petto heeft. Begin er nu meteen aan. We spreken elkaar terug over tien jaar!

De volledige bespreking van de resultaten vindt u in Plus Magazine van de maand september, nu te koop in uw krantenwinkel.

Stel dat u op de een of andere manier opnieuw 18 jaar oud zou kunnen zijn en, met de ervaring die u nu hebt, uw volwassen leven zou kunnen overdoen, wat zou u dan anders doen? En als we u zouden vragen om vandaag de balans van uw leven op te maken, zou u dan zeggen dat u tevreden bent met het leven dat u tot nu toe hebt geleid? Wat zou u anders doen? Of wat zou u precies op dezelfde manier overdoen? Al deze vragen legden we u enkele weken geleden voor. En heel wat bezoekers van deze website gaven hun antwoord.Voor één op de drie respondenten verliep het leven anders dan ze zich hadden voorgesteld toen ze jong waren. Slechts 5 % was van oordeel dat het lot hen nog gunstiger gezind was geweest dan ze ooit hadden durven dromen.Wat zou men anders doen indien men zijn leven kon overdoen? Zeker niet meer beginnen te roken! Daar is meer dan 90 % van de respondenten rostvast van overtuigd. Een ander opvallen resultaat: 80 % is van oordeel dat ze, wat hun kinderen betreft, opnieuw dezelfde keuzes zouden maken. 60 % zou een andere studiekeuze maken en 51 % zou voor een ander beroep opteren. En één persoon op vier zou een andere partner kiezen. Op de vraag "Hebt u uw dromen kunnen verwezenlijken?" antwoordt slechts 17 % van de vrouwen positief, tegenover 24 % van de mannen. Wat de grote keuzes in het leven betreft zijn de verschillen tussen beide geslachten opvallend. Meer dan de helft van de mannen is van oordeel dat hij beter geslaagd is in het leven dan hij verwacht had toen hij 18 was. 53 % van de vrouwen meent dan hun leven helemaal niet geworden is wat ze op 18-jarige leeftijd hadden gedroomd. Logisch dus dat meer mannen dan vrouwen tevreden zijn met de richting die hun leven is ingeslagen. Om u een idee te geven van de dingen waarover de deelnemers aan de enquête trots waren of net spijt hadden, hebben we de meest voorkomende, maar ook de origineelste antwoorden op een rijtje gezet. Ook op 50-jarige leeftijd hebben we nog steeds alle tijd om de dromen die altijd door ons hoofd zijn blijven spoken, waar te maken. We hebben nog steeds de kans om de liefde van ons leven te ontmoeten, om van de kinderen te genieten, te reizen en volop te genieten van alles wat het leven voor ons in petto heeft. Begin er nu meteen aan. We spreken elkaar terug over tien jaar!De volledige bespreking van de resultaten vindt u in Plus Magazine van de maand september, nu te koop in uw krantenwinkel.