Wat alcohol met je lichaam doet

26/04/15 om 08:27 - Bijgewerkt om 08:27

Het effect van alcohol is niet altijd meteen voelbaar, maar te veel alcohol heeft wel degelijk een grote impact op de verschillende delen van ons lichaam.

Wat alcohol met je lichaam doet

Maag

Drink je op een nuchtere maag, dan wordt de alcohol meteen opgenomen in je bloedsomloop en circuleert hij snel door heel je lichaam. Te veel alcohol remt ook je eetlust door de verhoogde productie van maagsappen.

Mond

Zware drinkers lopen een verhoogd risico op mond-, slokdarm- of keelkanker.

Bloedsomloop

Alcohol zet je bloedvaten open, wat leidt tot een tijdelijke stijging van je lichaamstemperatuur. Enkele glazen (2 tot 3) doen je hartslag en je bloeddruk tijdelijk dalen. Meer zorgt voor een verhoging.

Nieren

Alcohol heeft een vochtafdrijvend effect: je urineproductie gaat de hoogte in. Dat proces start ongeveer 20 minuten na de consumptie van alcohol.

Longen

Er is een risico op ademhalingsmoeilijkheden doordat de spieren van je bovenste luchtwegen worden aangetast. Dit verklaart ook waarom meer mensen snurken na een glaasje teveel.

Hersenen

Zodra alcohol je hersenen bereikt, vermindert je vermogen om je gedrag en je lichaamsfuncties te controleren (roesgevoel). Ongeveer 20% van wat je drinkt, gaat meteen door de maagwand en bereikt na één minuut al je brein. Vanaf 0,05 promille daalt je beoordelingsvermogen sterk: je evenwicht, zicht en spraakvermogen zijn aangetast.

Lever

Je lever kan één alcoholische drank per uur verwerken. Aanhoudend alcoholmisbruik kan leiden tot leververvetting. Je lever slaagt er dan niet meer in om vetten af te breken.

Bron: Centrum voor Alcohol en andere drugproblemen, National Institute of Health (alcohol-health)

Onze partners