Wachttijd in centra voor geestelijke gezondheidszorg 20% gestegen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De gemiddelde wachttijd om hulp te krijgen in Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) is op vier jaar met 20 procent gestegen. Volgens parlementslid Björn Anseeuw moet dat beter kunnen, ook in budgettair moeilijke tijden.

“In 2013 moesten cliënten gemiddeld 40 dagen wachten op een eerste gesprek. Voor een tweede gesprek was het nog eens anderhalve maand wachten. In vergelijking met 2009 is dat 2 weken langer wachten op
broodnodige hulp,” zegt N-VA-politicus Anseeuw.

Volwassenen wachten nu gemiddeld 37 dagen op hun eerste gesprek, ouderen 20 dagen en mensen met een verslaving 40 dagen. Kinderen en jongeren moeten het langst wachten: iets meer dan 51 dagen. “Daarom zou het ook goed zijn om meer capaciteit binnen de Centra te verschuiven richting kinderen en jongeren”, aldus Anseeuw.

Hij wijst ook op de grote verschillen tussen de centra onderling. Zo zijn er centra waar de wachttijd met een derde afneemt. Maar er is ook één centrum waar de gemiddelde wachttijd voor het eerste intakegesprek is gestegen met 140 procent.

Volgens Anseeuw moet er dringend werk gemaakt worden van een betere afstemming van het aanbod op de vraag. “Vandaag is er een grote diversiteit in het aanbod van Geestelijke Gezondheidszorg. We stellen echter vast dat het aanbod van de verschillende voorzieningen vaak niet optimaal op elkaar is afgestemd. Zo kom je ongewild tot bottlenecks waar vroegdetectie en -interventie nochtans erg belangrijk zijn,” aldus Anseeuw.

Ook nieuwe werkvormen kunnen het bestaande aanbod versterken. Anseeuw verwijst naar Nederland waar men online hulpverlening toepast in combinatie met face-to-face gesprekken. Dat verbetert volgens Anseeuw niet alleen de productiviteit van de hulpverlening, maar ook het effect.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content