Tweemaal per dag de tanden poetsen en twee keer per jaar langs de tandarts voor een check up verminderen het risico op longontstekingen doordat het aantal gevaarlijke bacteriën in de mond wordt teruggedrongen. Deze link blijkt uit Amerikaans onderzoek waarbij de gegevens van zo'n 26.000 mensen werden onderzocht. Daarbij viel op dat mensen die regelmatig langs hun tandarts passeerden voor een controle, beduidend minder getroffen werden door longaandoeningen en longontstekingen dan mensen die niet jaarlijks plaatsnamen in de tandartsstoel.

Longontstekingen kunnen iedereen treffen maar komen vaker voor bij ouderen, kinderen en mensen met een verminderde weerstand. De mond zal natuurlijk nooit helemaal vrij zijn van bacteriën maar door voldoende te poetsen, en te flossen kan je preventief wel je longen beschermen tegen infecties.

Tandweefsel

De studie bevestigt daarmee de link tussen mondgezondheid en algemene gezondheid. Eerder was al het verband aangetoond tussen aandoeningen van het tandvlees en weefsel (parodontale aandoeningen) en diabetes en hart-en vaatziekten. Aangetast tandweefsel kan ook luchtwegaandoeningen stimuleren. Momenteel lopen er onderzoeken naar het verband met ziekten zoals longontstekingen en COPD. De bacteriën aanwezig in de biofilm van de mond blijken ook de kans op ademhalingsproblemen te verhogen.

Tweemaal per dag de tanden poetsen en twee keer per jaar langs de tandarts voor een check up verminderen het risico op longontstekingen doordat het aantal gevaarlijke bacteriën in de mond wordt teruggedrongen. Deze link blijkt uit Amerikaans onderzoek waarbij de gegevens van zo'n 26.000 mensen werden onderzocht. Daarbij viel op dat mensen die regelmatig langs hun tandarts passeerden voor een controle, beduidend minder getroffen werden door longaandoeningen en longontstekingen dan mensen die niet jaarlijks plaatsnamen in de tandartsstoel. Longontstekingen kunnen iedereen treffen maar komen vaker voor bij ouderen, kinderen en mensen met een verminderde weerstand. De mond zal natuurlijk nooit helemaal vrij zijn van bacteriën maar door voldoende te poetsen, en te flossen kan je preventief wel je longen beschermen tegen infecties. De studie bevestigt daarmee de link tussen mondgezondheid en algemene gezondheid. Eerder was al het verband aangetoond tussen aandoeningen van het tandvlees en weefsel (parodontale aandoeningen) en diabetes en hart-en vaatziekten. Aangetast tandweefsel kan ook luchtwegaandoeningen stimuleren. Momenteel lopen er onderzoeken naar het verband met ziekten zoals longontstekingen en COPD. De bacteriën aanwezig in de biofilm van de mond blijken ook de kans op ademhalingsproblemen te verhogen.