Waarom koken met vis uit blik een prima idee is

Werken met vis uit blik. En dan nog met tonijn. Zowat hét symbool van de door de mens bedreigde vissoorten Moet het nog gezegd worden dat dit niet bepaald evident is voor een topchef? Jeroen De Pauw doorprikte de vooroordelen en ging creatief aan de slag met duurzame tonijn en makreel uit... een blik. Plus Magazine trok op kookatelier bij de ‘rock’n roll kok en ontdekte enkele culinaire voltreffers.

“Een blik tonijn brengt bij mij nog altijd wat nostalgie teweeg. Het doet denken aan de feestklassieker gevulde perzik met tonijn of natuurlijk de tonijnsla. Dat is ook super lekker, zeker als je verse perziken gebruikt maar er zijn oneindig veel andere bereidingen mogelijk. Ik kook heel graag met kwaliteitstonijn uit blik. Deze vis laat zich heel gemakkelijk bereiden, je kan het lang bewaren en je kan de gerechten ook vooraf maken”, vertelt Jeroen De Pauw. In opdracht van de Italiaanse delicatesseproducent Rio Mare, die dit jaar zijn 50ste verjaardag viert, bedacht hij een rist nieuwe en originele recepten op basis van tonijn en gegrilde makreel met als rode draad een Mediterrane toets.

Duurzame vangst

Dat Jeroen De Pauw in zee gaat met deze tonijnproducent heeft veel te maken met duurzame vangst waar Rio Mare voor staat. Het bedrijf maakt zich sterk dat het uitsluitend niet bedreigde tonijnsoorten verwerkt zoals de geelvintonijn en de skipjack, die gevangen worden in ecologisch verantwoorde visvangstgebieden. Zij behoren tot de voorlopers op het vlak van ecologische visserij. Om die reden zijn ook alle blikken uitgerust met een speciale code. Wie die ingeeft op de site van Rio Mare weet de volgende dag exact waar de tonijn die je hebt gegeten precies gevangen werd.

Ingeblikt of vers?

“Een foute vraag want die twee producten zijn culinair eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Ze laten zich totaal anders bereiden”, weet Jeroen De Pauw. “We zouden moeten afstappen van het culinair snobisme dat vis of voeding uit blik per definitie niet lekker kan zijn. Dat klopt niet. Er is niks mis met een kwalitatief product uit blik.”

“Bewaring in blik biedt trouwens ook nutritionele voordelen”, weet diëtiste Lut Van Lierde. “De goede omega 3 vetzuren die aanwezig zijn in tonijn, blijven erg stabiel. Het blik voorkomt oxidatie van de goede vetten. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan dat volwassenen wekelijks 1 à 2 maal vis eten, waaronder een keer vette vis zoals tonijn, makreel, paling, haring of zalm. Vis bevat immers jodium, omega 3 vetzuren, vitamine D, B9 enz. Zo’n 70 % van de Belgen haalt die aanbeveling niet. “

Koken met ingeblikte vis is een extra mogelijkheid om wat vaker vis in ons menu te loodsen. Jeroen De Pauw bewijst dat het lekker en gemakkelijk kan. Enkele recepten om uit te proberen:

Italiaanse hamburger van tonijn met gemarineerde courgette en mango

Voorbereidingstijd: 30 min.

Aantal 4 stuks

Ingrediënten: 2 blikken van 160g Tonijn Natuur· 1 fijn gesnipperde sjalot · gesnipperde bieslook · 3 eetlepels · 1 eitje · 1 el maïszetmeel · broodkruim · 4 eetlepels Sweet chili saus · 1 courgette · oe citroen · enkele blaadjes gehakte koriander · 1 mango · 250 ml gembersiroop · focaccia met olijven

Bereidingswijze

1. Schil de courgette met een dunschiller in dunne banden tot net aan de zaadjes. Kruid met peper en zout en pers er het citroensap over, voeg er nog een lepel olijfolie aan toe en kruid met peper en zout en de gehakte koriander. Laat marineren in de koelkast.

2. Doe de tonijn in een kom en meng met de gesnipperde sjalot, de bieslook, broodkruim, sweet-chili saus, 1 ei en 1 lepel maïszetmeel Meng alles goed door elkaar en maak er hamburger van. Indien ze niet stevig genoeg zijn, voeg er dan nog wat broodkruim aan toe. Bak nadien in een pan.

3. Schil de mango en snij hem in brunoises, laat garen in de gembersiroop en mix nadien in een grove salsa.

Rilette van makreelfilets met rucola en gesmolten tomaat

Voorbereiding: 30 min.

Aantal: 10 stuks

Ingrediënten: gegrilde makreelfilets natuur, 2 gesnipperde sjalotten, 3 dl olijfolie, 1 bussel rucola, 2 teentjes look, 4 tomaten, 2 el kappertjes, enkele druppeltjes citroen, geroosterd brood

Bereidingswijze:

1. Doe de makreel in een kom en plet samen met 1 gesnipperde sjalot en enkele druppels citroen en wat gemalen zwart peper.

2. Mix rucola sla, 1 teentje look, en 2 dl olijfolie in een blender, voeg peper en zout toe en mix tot je een gladde groene saus hebt. Lepel enkele lepels saus bij de makreel tot je een rilette krijgt.

3.Hak de andere sjalot en look fijn. Emondeer de tomaten, verwijder pitten en snij in kleine blokjes.

3. Verwarm 1 dl olijfolie in een pan, stoof de look, en sjalot glazig, en voeg de tomaten brunoises toe. Laat even inkoken, en voeg dan kappertjes toe. Kruid met peper en zout.

4. Serveer de rilette van makreel op de stukjes geroosterd brood, lepel er de gesmolten tomaat bij en werk af met enkele blaadjes rucola.

Partner Content