Waarom je beter uitkijkt met rauwverse melk

Rauwverse melk, kaas of andere zuivel zet je beter niet op het menu. Zeker kwetsbare mensen zoals chronisch zieken, zwangeren, mensen met een verlaagde weerstand of ouderen kunnen op die manier besmet raken en een voedselinfectie oplopen, waarschuwt het Federaal Voedselagentschap.

Vorig jaar nog werden verschillende rauwverse melkproducten in ons land teruggeroepen omdat ze te vaak potentieel gevaarlijke ziekteverwekkers bleken te bevatten. Het wetenschappelijk comité van het Voedselagentschap is nu klaar met haar onderzoek en stelde vast dat de risico’s op voedselinfectie het grootst zijn bij onvoldoende verzuurde verse kazen en bij zachte kazen op basis van rauwverse melk.

In verzuurde verse kazen, halfharde kazen, boter en room is de kans op contaminatie kleiner omdat de groeimogelijkheden van de ziekteverwekkers er beperkt zijn. Voor harde kazen zijn geen specifieke risico’s geïdentificeerd. Om mogelijk aanwezige ziekteverwekkers uit te schakelen is een hittebehandeling van de rauwe melk een belangrijke veiligheidsmaatregel.

Voornaamste en gevaarlijkste boosdoener is de listeriose, die tot complicaties kan leiden bij een zwangerschap. Het eten of drinken van rauwverse voedingsmiddelen in het buitenland kan bijkomende risico’s inhouden zeker in regio’s waar haarden van brucellose of tuberculose voorkomen.

Partner Content