© GETTY IMAGES

Waarom iedereen kan zingen

Onder de douche, achter het stuur, tijdens het koken. Zingen kan je altijd en overal en het geeft een instant boost aan je humeur. En ook al ben je geen nachtegaal, met de juiste basistechnieken kan je je vocale talent ontwikkelen.

Iedereen kan zingen, als je het wil leren, verzekert zangeres en musicalster Ann Van den Broeck ons. “Ik ken mensen die even enthousiast als vals met de autoradio meezingen, maar dolgraag beter willen doen. Die techniek kan je wel degelijk onder de knie krijgen.”

Goed zingen is in de eerste plaats een kwestie van je gehoor trainen om toondoofheid aan te pakken. “Van jongs af aan zong ik in een koor, samen met een meisje dat steeds haar eigen lage melodie zong. Maar door geruime tijd tussen stemmen te vertoeven die wel de juiste toon aanhielden, verbeterde haar gehoor en slaagde ze er na een poos in om haar stem op de juiste toonhoogte te laten klinken. Zingen is een combinatie van een kleine dosis talent en veel training van de spieren rond je stembanden, van je houding, je ademhaling, je muzikaliteit enz.”

BASISPRINCIPES

Alles begint bij de basisprincipes. “Dat zijn je lichaamshouding en je ademhaling. Voor een ideale zanghouding sta je mooi rechtop, de knieën lichtgebogen, schouders laag en de borst open, terwijl je lichtjes op je voorvoeten leunt. Zorg ook voor een ontspannen kaak. Die positie vind je door eerst je mond zo ver mogelijk open te trekken en dan los te laten. Je houding corrigeren vergt wel wat lichaamsbewustzijn en controle”, legt zangcoach Ann Van den Broeck uit. “Check daarom je houding voor een spiegel. Zo kan je meteen bijsturen waar nodig. Sommige mensen zijn er zich bijvoorbeeld niet van bewust dat hun schouders naar voren hangen.”

De juiste ademsteun bestaat uit de combinatie van een diepe buikademhaling en borstademhaling. Gebruik je je ademsteun niet of verkeerd, dan kunnen je stembanden niet juist sluiten en kan je je stem forceren.

SPREEKSTEM

Op elke leeftijd kan je starten met zingen. “Stembanden kan je, net als spieren, altijd beginnen trainen om er meer uit te halen.” Belangrijk om weten is dat de menopauze de stem kan beïnvloeden, waardoor die iets lager uitvalt. “Dat effect is niet bij iedereen even sterk en hangt ook van andere zaken af, zoals je gewicht, maar je houdt er best rekening mee.”

Kan je moeiteloos toon houden, dan heb je wellicht je eigen zangstem al gevonden. “Om die te ontdekken vertrek je vanuit je spreekstem, omdat die het dichtst aanleunt bij je natuurlijke zangstem. Checken of je spreekstem niet te hoog of te laag zit, doe je met volgende makkelijk oefening. Ga op de grond of zijwaarts op een stoel zitten en kantel je lichaam naar achteren tot enkel je achterwerk nog de grond of de stoel raakt. Je buikspieren zijn nu aangespannen. Als je dan begint te praten, gebruik je vanzelf je natuurlijke toonhoogte.”

Eens je je zangstem hebt gevonden, kan je aan de slag met liedjes die je graag hoort en die bij je persoonlijkheid en stem aansluiten. Je toehoorders kunnen je bij die repertoirekeuze helpen, door te laten weten wat ze je graag horen zingen, want zij ervaren je stem anders dan jij. “Wil je zelf checken of je stem wel voldoende scherpte heeft en je dus officieel aangenaam klinkt en je binnen je stembereik zingt, dan is Spectrumview een handige app.”

Je kan heel veel opsteken door naar je muzikale voorbeelden te luisteren. “Maar blijf trouw aan je eigen unieke stemgeluid en tracht dat te aanvaarden. Misschien hou je van stoere rockmuziek, maar heb je niet die korrel of heesheid in je stem, imiteer die dan ook niet. Dat komt niet geloofwaardig over en je riskeert schade toe te brengen.”

VOORDELEN

Twijfel je nog om de Pavarotti in jezelf helemaal los te laten, dan volgt hier het indrukwekkende lijstje van fysieke en mentale voordelen van zingen volgens de juiste ademtechniek. “Je gebruikt een diepe ademhaling, net zoals bij yoga of meditatie. Die verlaagt je hartslag, je bloeddruk en maakt je rustig. Tegelijk vergroot je je longinhoud en activeer je je rompspieren, waardoor je ook beter kan sporten. Zingen zet ook het knuffelhormoon oxytocine vrij, wat stressverlagend werkt. En in groep zingen, bij een koor of band, voegt daar nog een sociale dimensie aan toe.” “Bij ons thuis werd er vroeger altijd gezongen. Wanneer we wandelden of er met de auto op uit trokken, ging het er spontaan meerstemmig aan toe. Ongelofelijk plezant en het schept een speciale band. Als ik nu een baaldag heb, begin ik toch te zingen, want dat helpt enorm om weer een positieve klik te maken”, geeft Ann Van den Broeck nog mee.

Nog inspiratie om mee aan de slag te gaan

  • Papierkunst

Kunstenares Lorraine Nam maakt indrukwekkende creaties met simpele materialen, zoals 3D-kunstwerken en papercuts. Haar atelier vol originele papierkunst bevindt zich in New York, maar je kan haar werk ook online bezoeken via haar website en Instagram. Instagram @lorrainenam

  • Wanderlust

Krijg je maar niet genoeg van wandelen en verken je graag nieuwe paden. In landschapspark Bulskampveld, de groene long van West-Vlaanderen, hebben ze hun netwerk uitgebreid met 75 km nagelnieuwe routes. De bossen van Nieuwenhove werden geïntegreerd en je vindt er knappe expedities van 2 tot 3 km, met onderweg opdrachten voor jonge kinderen.

brugseommeland.be/ landschapspark-bulskampveld

  • Muzikale sandwich

“Als je muziek wil gebruiken om je op te vrolijken en je energie te geven, moet je een muzikale sandwich samenstellen. Speel een song die je droevig maakt, meteen gevolgd door een tweede lied dat je vrolijk, positief en optimistisch stemt. Zo krijgt die tweede, positieve track nog veel meer impact”, aldus neuropsycholoog dr. David Lewis (Mindlab)

Meer weten? Zing! - Ann Van den Broeck - Pelckmans - 22,50 euro - isbn 9789463831277. ook Online Zangoefeningen via iedereenkanzingen.be
Meer weten? Zing! – Ann Van den Broeck – Pelckmans – 22,50 euro – isbn 9789463831277. ook Online Zangoefeningen via iedereenkanzingen.be

Partner Content