Dat bewegen gezond is op alle leeftijden, weten we al langer. Maar tot nu toe werd aangenomen dat dit effect groter zou zijn bij jongere vrouwen. Een nieuwe Amerikaanse studie waarbij vrouwen voor en na de menopauze onderzocht werden op gewicht, lichaamssamenstelling en lichaamsvormen toonde net het tegenovergestelde aan.

Deze vrouwen kregen tijdens de studie een versnellingsmeter mee om aan te geven hoe vaak ze fysiek actief waren en hoeveel tijd ze zittend doorbrachten. De vrouwen die al in de menopauze zaten, bleken gemiddeld wat minder actief dan hun jongere collega's en hadden gemiddeld een wat grotere buikomtrek. Maar- en hier komt het bemoedigende onderdeel van de studie: eens in de menopauze kunnen vrouwen hun lichaamsvormen veel beter controleren en bijsturen door licht tot matig te gaan bewegen.

Boodschap

Normale lichte activiteiten zoals wandelen en tuinieren volstaan al om de trend te keren en de buik en heupomtrek te verminderen. Deze vrouwen verloren daarbij ook vlotter wat gewicht dan vrouwen voor hun menopauze.

"De boodschap van deze studie is duidelijk: kom wat vaker uit de zetel en beweeg. Daarvoor hoef je je menopauze niet af te wachten", aldus onderzoeker dr. Lisa Troy. Gewichtsverlies en een betere lichaamsvorm is niet het enige voordeel. Sporten na de menopauze heeft ook een gezond effect op het hart. Vorig jaar toonde een studie nog aan dat dit de kans op hartaritmie verlaagt.

Dat bewegen gezond is op alle leeftijden, weten we al langer. Maar tot nu toe werd aangenomen dat dit effect groter zou zijn bij jongere vrouwen. Een nieuwe Amerikaanse studie waarbij vrouwen voor en na de menopauze onderzocht werden op gewicht, lichaamssamenstelling en lichaamsvormen toonde net het tegenovergestelde aan.Deze vrouwen kregen tijdens de studie een versnellingsmeter mee om aan te geven hoe vaak ze fysiek actief waren en hoeveel tijd ze zittend doorbrachten. De vrouwen die al in de menopauze zaten, bleken gemiddeld wat minder actief dan hun jongere collega's en hadden gemiddeld een wat grotere buikomtrek. Maar- en hier komt het bemoedigende onderdeel van de studie: eens in de menopauze kunnen vrouwen hun lichaamsvormen veel beter controleren en bijsturen door licht tot matig te gaan bewegen.Normale lichte activiteiten zoals wandelen en tuinieren volstaan al om de trend te keren en de buik en heupomtrek te verminderen. Deze vrouwen verloren daarbij ook vlotter wat gewicht dan vrouwen voor hun menopauze."De boodschap van deze studie is duidelijk: kom wat vaker uit de zetel en beweeg. Daarvoor hoef je je menopauze niet af te wachten", aldus onderzoeker dr. Lisa Troy. Gewichtsverlies en een betere lichaamsvorm is niet het enige voordeel. Sporten na de menopauze heeft ook een gezond effect op het hart. Vorig jaar toonde een studie nog aan dat dit de kans op hartaritmie verlaagt.