Voor deze mensen is het verstandig om extra vitamines te slikken, bijvoorbeeld om botontkalking te beperken of een open ruggetje bij een baby te voorkomen. Een overzicht.

  • Mannen boven de zestig en vrouwen boven de vijftig hebben baat bij extra vitamine D om botontkalking zo veel mogelijk te beperken. Vitamine D wordt aangemaakt door de reactie van de huid op zonlicht, maar bij oudere mensen verloopt dat proces moeilijker.
  • Ook kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig, omdat hun huid deze vitamine nog niet genoeg kan aanmaken. De vitamine D helpt hen om sterke botten te kweken.
  • Ook voor vrouwen die zwanger zijn of die borstvoeding geven is het aan te raden om extra vitamine D te gebruiken.
  • Mensen met een donkere huidskleur of mensen die overdag nauwelijks buiten komen, of die hun huid bedekken, kunnen ook een vitamine D-supplement gebruiken. Wegens gebrek aan zonlicht kan hun huid de vitamine immers niet zelf aanmaken.
  • Je kan ook een tekort aan vitamine B12 hebben. Met het traditionele westerse eetpatroon heb je daar weinig kans toe, maar mensen die weinig of geen dierlijke producten eten, kunnen wel een tekort aan B12 krijgen. Dat tekort kunnen ze opvangen door een supplement te nemen.
  • Zuigelingen die alleen borstvoeding krijgen, hebben extra vitamine K nodig. Niet omdat de moedermelk geen vitamine K bevat, maar vooral uit voorzorg omdat pasgeboren baby's soms een tekort aan vitamine K hebben. Vitamine K is belangrijk om bloedingen te voorkomen.
  • Vrouwen die zwanger willen worden, of die pas zwanger zijn, nemen best vitamine B11, beter gekend als foliumzuur. Een tekort aan vitamine B11 kan bij het ongeboren kind namelijk leiden tot een open ruggetje.
Voor deze mensen is het verstandig om extra vitamines te slikken, bijvoorbeeld om botontkalking te beperken of een open ruggetje bij een baby te voorkomen. Een overzicht.