Mensen met diabetes lopen inderdaad een grotere kans op een hart- of vaatziekte. Er zijn verschillende verklaringen voor:

  • Bij diabetes is niet alleen de glucosestofwisseling verstoord, maar vaak ook de vetstofwisseling. Dat betekent dat het gehalte van vetten in het bloed ontregeld raakt. Er is een te hoog gehalte aan 'slechte' cholesterol, een te laag gehalte aan 'goede' cholesterol en te veel triglyceriden (dat zijn ongezonde vetdeeltjes in het bloed). Door deze verkeerde verhoudingen stijgt het risico op hart- en vaatziekten.
  • Overgewicht verstoort de stofwisseling, vooral bij veel buikvet (het zogenaamde appeltype). Daardoor stijgt bij overgewicht de kans op zowel diabetes als op hart- en vaatziekten.
  • Een verhoogde bloeddruk komt vaak voor bij mensen met diabetes. En een verhoogde bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
  • Bij mensen die diabetes hebben gaat de ontwikkeling van slagaderverkalking sneller dan bij mensen zonder diabetes. En slagaderaderverkalking is de oorzaak van veel hart- en vaatziekten.
    Bijna driekwart van de mensen met diabetes overlijdt aan hart- en vaatproblemen, vooral door ziekten
    van de kransslagaders van het hart. Een hartinfarct is daar een voorbeeld van, maar ook een beroerte is een veel voorkomende doodsoorzaak bij mensen met diabetes.
Mensen met diabetes lopen inderdaad een grotere kans op een hart- of vaatziekte. Er zijn verschillende verklaringen voor: