De studie, die gepubliceerd werd in The British Medical Journal, analyseerde de gezondheidsdata van patiënten die regelmatig ontstekingsremmers slikken met die van mensen die deze middelen niet gebruiken. De onderzoekers van de universiteit van Milaan stelden daarbij vast dat ontstekingsremmers de kans op een ziekenhuisopname door hartfalen met zo'n 19% verhoogden bij de groep ouder dan 65. Dat geldt vooral voor mensen die de middelen dagelijks nemen. De Britse Heart Foundatiuon adviseert patiënten met hartproblemen dan ook om ontstekingsremmers zo kort mogelijk en in zo laag mogelijk doses te nemen.

"Het was al eerder bekend dat deze middelen door hartpatiënten of mensen met een hoog risico op cardiovasculaire aandoeningen met de nodige voorzichtigheid moeten benaderd worden.", stelt prof. Peter Weisberg, medisch directeur van de Britse Heart Foundation. "Omdat hart- en gewrichtsproblemen zich bij 65-plussers vaak samen manifesteren, moeten ook artsen extra waakzaam zijn bij het voorschrijven van deze middelen."

Paracetamol

Voor mensen jonger dan 65 jaar gelden de risico's veel minder, merken de onderzoekers op. Al geldt ook hier een waarschuwing. "Wie ze occasioneel neemt bij een sportblessure of een tijdelijke ontsteking, hoeft zich niet meteen zorgen om zijn hart te maken, maar bij langdurig of frequent gebruik, is overleg met een arts nodig. Het is ook belangrijk dat ontstekingsremmers voor de juiste doeleinden- een ontsteking- ingezet worden. Bij hoofdpijn is paracetamol meer aangewezen. ", benadrukt Helen Williams van de Britse Royal Pharmaceutical Society.

De studie, die gepubliceerd werd in The British Medical Journal, analyseerde de gezondheidsdata van patiënten die regelmatig ontstekingsremmers slikken met die van mensen die deze middelen niet gebruiken. De onderzoekers van de universiteit van Milaan stelden daarbij vast dat ontstekingsremmers de kans op een ziekenhuisopname door hartfalen met zo'n 19% verhoogden bij de groep ouder dan 65. Dat geldt vooral voor mensen die de middelen dagelijks nemen. De Britse Heart Foundatiuon adviseert patiënten met hartproblemen dan ook om ontstekingsremmers zo kort mogelijk en in zo laag mogelijk doses te nemen. "Het was al eerder bekend dat deze middelen door hartpatiënten of mensen met een hoog risico op cardiovasculaire aandoeningen met de nodige voorzichtigheid moeten benaderd worden.", stelt prof. Peter Weisberg, medisch directeur van de Britse Heart Foundation. "Omdat hart- en gewrichtsproblemen zich bij 65-plussers vaak samen manifesteren, moeten ook artsen extra waakzaam zijn bij het voorschrijven van deze middelen." Voor mensen jonger dan 65 jaar gelden de risico's veel minder, merken de onderzoekers op. Al geldt ook hier een waarschuwing. "Wie ze occasioneel neemt bij een sportblessure of een tijdelijke ontsteking, hoeft zich niet meteen zorgen om zijn hart te maken, maar bij langdurig of frequent gebruik, is overleg met een arts nodig. Het is ook belangrijk dat ontstekingsremmers voor de juiste doeleinden- een ontsteking- ingezet worden. Bij hoofdpijn is paracetamol meer aangewezen. ", benadrukt Helen Williams van de Britse Royal Pharmaceutical Society.