Als de doucheruimtes en vloeren van zulke gelegenheden niet goed worden schoongemaakt, zijn het echte broeinesten voor bacteriën en schimmels. Ook op je eigen badkamervloer kun je dus voetschimmel oplopen. Zeker als je een huisgenoot hebt die de aandoening al heeft.

Een besmetting is snel gebeurd

De schimmel wordt overgebracht via de huidschilfers van mensen die al besmet zijn. Hij kan de huid binnendringen wanneer deze vochtig en week is. Daar vermenigvuldigt de schimmel zich. Heb je weinig weerstand, dan kan dit tot een schimmelinfectie leiden. Als de schimmelsporen de huid hebben geïnfecteerd, krijg je niet altijd meteen klachten.

Zo begint het


Een infectie begint meestal tussen je vierde en vijfde teen. Roodheid, schilfertjes en jeuk kunnen gepaard gaan met een onaangename geur. De plek waar de schimmel begint, is vochtig en wit van kleur. Er kan een kloof of losse velletjes ontstaan. Je moet zwemmerseczeem behandelen. Doe je dat niet, dan kan de schimmel zich verspreiden over je hele voet.

Het behandelen van zwemmerseczeem

Je kunt een schimmelinfectie op verschillende manieren behandelen. Bijvoorbeeld met een crème, een antischimmelpoeder of tabletten. Veel van deze producten zijn zonder voorschrift te krijgen bij de apotheek. Mocht het lang duren, raadpleeg dan een huisarts voor advies op maat.

Het voorkomen van zwemmerseczeem

Voorkomen is beter dan genezen. Droog je na het wassen daarom goed af, ook tussen je tenen. De schimmel komt vaak voor in vochtige ruimtes, zoals zwembaden. Houd daarom badslippers aan. Als je de schimmel hebt, is het aan te raden je sokken op een hogere temperatuur te wassen. Wanneer je met blote voeten in je schoenen loopt, moeten ook je schoenen ontsmet worden. Dit kan met speciaal poeder.

Draag elke dag schone sokken die veel vocht opnemen, zoals katoenen sokken. Draag leren schoenen in plaats van synthetische schoenen. Die zweten veel minder. Als je erg vochtige voeten hebt, kun je een drogend poeder gebruiken.

Als de doucheruimtes en vloeren van zulke gelegenheden niet goed worden schoongemaakt, zijn het echte broeinesten voor bacteriën en schimmels. Ook op je eigen badkamervloer kun je dus voetschimmel oplopen. Zeker als je een huisgenoot hebt die de aandoening al heeft.De schimmel wordt overgebracht via de huidschilfers van mensen die al besmet zijn. Hij kan de huid binnendringen wanneer deze vochtig en week is. Daar vermenigvuldigt de schimmel zich. Heb je weinig weerstand, dan kan dit tot een schimmelinfectie leiden. Als de schimmelsporen de huid hebben geïnfecteerd, krijg je niet altijd meteen klachten.Een infectie begint meestal tussen je vierde en vijfde teen. Roodheid, schilfertjes en jeuk kunnen gepaard gaan met een onaangename geur. De plek waar de schimmel begint, is vochtig en wit van kleur. Er kan een kloof of losse velletjes ontstaan. Je moet zwemmerseczeem behandelen. Doe je dat niet, dan kan de schimmel zich verspreiden over je hele voet.Je kunt een schimmelinfectie op verschillende manieren behandelen. Bijvoorbeeld met een crème, een antischimmelpoeder of tabletten. Veel van deze producten zijn zonder voorschrift te krijgen bij de apotheek. Mocht het lang duren, raadpleeg dan een huisarts voor advies op maat.Voorkomen is beter dan genezen. Droog je na het wassen daarom goed af, ook tussen je tenen. De schimmel komt vaak voor in vochtige ruimtes, zoals zwembaden. Houd daarom badslippers aan. Als je de schimmel hebt, is het aan te raden je sokken op een hogere temperatuur te wassen. Wanneer je met blote voeten in je schoenen loopt, moeten ook je schoenen ontsmet worden. Dit kan met speciaal poeder. Draag elke dag schone sokken die veel vocht opnemen, zoals katoenen sokken. Draag leren schoenen in plaats van synthetische schoenen. Die zweten veel minder. Als je erg vochtige voeten hebt, kun je een drogend poeder gebruiken.