Haarkleurmiddelen kunnen bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken, in uitzonderlijke gevallen soms zware reacties. Symptomen van allergische reacties variëren van lichte jeuk, roodheid of uitslag tot een opgezwollen gezicht, onwel worden of ademhalingsproblemen. Onmiddellijk het haar spoelen en bij ernstige gevallen meteen medische hulp zoeken, is dan aangewezen, luidt het advies.

Allergische reacties kunnen optreden tijdens de kleuring of pas na enkele dagen. Tijdelijke tatoeages met verboden stoffen in de zwarte inkt kunnen het risico op allergische reacties verhogen, aldus de
aankondiging.

Aanleiding voor deze campagne is niet dat er meer meldingen van allergische reacties zijn. "Hiervan zijn geen echte cijfers beschikbaar. Mensen gaan naar hun arts of dermatoloog, maar die gevallen worden niet gerapporteerd", aldus Els Vrindts van Volksgezondheid. "Met de campagne willen we de consument beter informeren. Mensen gaan soms nog onzorgvuldig om met cosmeticaproducten".

Op www.mijnhaarkleuren.be wordt uitgelegd hoe haarkleurmiddelen op een zo veilige mogelijk manier te gebruiken. Enkele van de basisregels: de handleiding goed lezen en volgen, altijd handschoenen gebruiken bij het aanbrengen van het product, bij contact met ogen, oren, handen of gezicht onmiddellijk met water spoelen, juwelen en metalen haarspelden verwijderen en de opgegeven inwerktijd respecteren.

Haarkleurmiddelen kunnen bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken, in uitzonderlijke gevallen soms zware reacties. Symptomen van allergische reacties variëren van lichte jeuk, roodheid of uitslag tot een opgezwollen gezicht, onwel worden of ademhalingsproblemen. Onmiddellijk het haar spoelen en bij ernstige gevallen meteen medische hulp zoeken, is dan aangewezen, luidt het advies.Allergische reacties kunnen optreden tijdens de kleuring of pas na enkele dagen. Tijdelijke tatoeages met verboden stoffen in de zwarte inkt kunnen het risico op allergische reacties verhogen, aldus de aankondiging.Aanleiding voor deze campagne is niet dat er meer meldingen van allergische reacties zijn. "Hiervan zijn geen echte cijfers beschikbaar. Mensen gaan naar hun arts of dermatoloog, maar die gevallen worden niet gerapporteerd", aldus Els Vrindts van Volksgezondheid. "Met de campagne willen we de consument beter informeren. Mensen gaan soms nog onzorgvuldig om met cosmeticaproducten".Op www.mijnhaarkleuren.be wordt uitgelegd hoe haarkleurmiddelen op een zo veilige mogelijk manier te gebruiken. Enkele van de basisregels: de handleiding goed lezen en volgen, altijd handschoenen gebruiken bij het aanbrengen van het product, bij contact met ogen, oren, handen of gezicht onmiddellijk met water spoelen, juwelen en metalen haarspelden verwijderen en de opgegeven inwerktijd respecteren.