Voedingssupplementen worden vaak tegelijk met een behandeling tegen kanker gebruikt. Patiënten doen dit onder meer om genezing maximaal te bevorderen, bijwerkingen te verminderen en hun levenskwaliteit te verbeteren. Zowat 8 op 10 kankerpatiënten blijken voedingssupplementen (vitamines, kruiden, planten ...) te gebruiken. Maar hoewel zulke supplementen ongewenste of zelfs gevaarlijke effecten kunnen hebben, melden veel mensen het gebruik ervan niet aan hun zorgteam omdat ze nietmeteen stilstaan bij de mogelijke impact die voedingssupplementen kunnen hebben op een kankerbehandeling. Sommige combinaties van supplementen en behandelingen zijn positief of neutraal, maar andere kunnen ongewenste of zelfs gevaarlijke effecten hebben. Een van de ernstige effecten is bijvoorbeeld een daling van de doeltreffendheid van de kankerbehandeling. Verscheidene supplementen kunnen de ziekte verergeren. Ze kunnen trouwens ook een invloed hebben op de werking van klassieke geneesmiddelen.

Online applicatie over voedingssupplementen

De app die Stichting tegen Kanker ontwikkelde is gratis te raadplegen op www.kanker.be/voedingssupplementen. De 20 meest gebruikte voedingssupplementen zijn erin opgenomen. De app verschaft gedetailleerde informatie over elk supplement, de mogelijke positieve en negatieve effecten en de mogelijke interacties ervan met kankerbehandelingen. Andersom kunnen patiënten ook nagaan welke voedingssupplementen een invloed kunnen hebben op hun behandeling.

De communicatie tussen patiënt en zorgverlener aanmoedigen

Veel patiënten melden het gebruik van voedingssupplementen niet en niet alle artsen denken eraan om hen ernaar te vragen. Daarom lanceert de Stichting parallel met de app ook de campagne Voedingssupplementen: vriend én vijand. Met affiches en een mailing moedigt de campagne artsen en patiënten aan om in alle eerlijkheid over voedingssupplementen te praten. Het is van groot belang dat patiënten en zorgverleners de mogelijke weerslag van voedingssupplementen niet onderschatten. Samen kunnen ze de juiste beslissingen nemen om ongewenste bijwerkingen te vermijden.

Voedingssupplementen worden vaak tegelijk met een behandeling tegen kanker gebruikt. Patiënten doen dit onder meer om genezing maximaal te bevorderen, bijwerkingen te verminderen en hun levenskwaliteit te verbeteren. Zowat 8 op 10 kankerpatiënten blijken voedingssupplementen (vitamines, kruiden, planten ...) te gebruiken. Maar hoewel zulke supplementen ongewenste of zelfs gevaarlijke effecten kunnen hebben, melden veel mensen het gebruik ervan niet aan hun zorgteam omdat ze nietmeteen stilstaan bij de mogelijke impact die voedingssupplementen kunnen hebben op een kankerbehandeling. Sommige combinaties van supplementen en behandelingen zijn positief of neutraal, maar andere kunnen ongewenste of zelfs gevaarlijke effecten hebben. Een van de ernstige effecten is bijvoorbeeld een daling van de doeltreffendheid van de kankerbehandeling. Verscheidene supplementen kunnen de ziekte verergeren. Ze kunnen trouwens ook een invloed hebben op de werking van klassieke geneesmiddelen.De app die Stichting tegen Kanker ontwikkelde is gratis te raadplegen op www.kanker.be/voedingssupplementen. De 20 meest gebruikte voedingssupplementen zijn erin opgenomen. De app verschaft gedetailleerde informatie over elk supplement, de mogelijke positieve en negatieve effecten en de mogelijke interacties ervan met kankerbehandelingen. Andersom kunnen patiënten ook nagaan welke voedingssupplementen een invloed kunnen hebben op hun behandeling.Veel patiënten melden het gebruik van voedingssupplementen niet en niet alle artsen denken eraan om hen ernaar te vragen. Daarom lanceert de Stichting parallel met de app ook de campagne Voedingssupplementen: vriend én vijand. Met affiches en een mailing moedigt de campagne artsen en patiënten aan om in alle eerlijkheid over voedingssupplementen te praten. Het is van groot belang dat patiënten en zorgverleners de mogelijke weerslag van voedingssupplementen niet onderschatten. Samen kunnen ze de juiste beslissingen nemen om ongewenste bijwerkingen te vermijden.